Baščaršijske noći 2008
0

Svjetskom premijerom opere "Lyssi" otvara se festival

FENA
Svjetskom premijerom opere "Lyssi" velikog prijatelja i gosta Sarajeva Erica Bretona u okviru Večeri francuske muzike 1. jula na centralnoj će pozornici kod Vijećnice biti otvoren Festival "Baščaršijske noći".

Riječ je o operi koju je Breton komponirao posebno za njenu scensku praizvedbu u Sarajevu.

Uz ansambl Sarajevske filharmonije pod dirigentskom palicom Bretona nastupit će i solisti iz Francuske Nathalie Fabre, Sarah Laulan i Alexandre Swan te iz BiH Aida Čorbadžić-Valka, Deniza Đipa i Dejan Kajević.

U drugom dijelu koncerta bh. i strani umjetnici te vokalni solisti predstavit će se izborom popularnih arija i kompozicija velikih francuskih autora. Najljepše melodije izvest će operni solisti Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić-Valka te Armando Puklavec. Dirigent će biti Tomislav Fačini.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, ovogodišnji festivalski repertoar ponudit će 38 programa uz učešće više od 1.600 izvođača i umjetnika iz 20-ak zemalja. Više od 600 gostiju dolazi iz Evrope, Azije, Amerike i Australije.

Direktor JU "Sarajevo art", organizatora Festivala, Halid Kuburović istaknuo je da će se umjetnici najviše predstaviti u muzičkom dijelu različitih vrsta, donoseći tako čak 26 programa.

Naglasio je da će zvaničnom otvaranju prethoditi tradicionalna izložba bh. slikara i grafičara "Jedan prostor-jedan umjetnik", koja će biti postavljena u Kuršumli medresi. Predstavit će se 20-ak umjetnika, članova ULUBiH-a, čiji će radovi biti postavljeni u pojedinačnim manjim izlagačkim prostorima.

Ističe da Festival ostaje dosljedan organizaciji događaja na 15-ak lokacija u gradu, kao i prethodnih 12 godina.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Dževad Šabanagić naglašava da je program koncipiran za sve ukuse i uzraste, donoseći tako izložbe, koncerte različitih vrsta muzike i predstave.

Najavio je ovogodišnju festivalsku atrakciju, muzički događaj koji do sada još nije viđen u Sarajevu - koncert kvarteta harfi iz Beograda, koji će biti upriličen 8. jula u Domu Oružanih snaga BiH.

I ove će godine u okrilju Festivala biti održan i 11. međunarodni festival folklora Sarajevo 2008., u čijem će programu učestvovati KUD-ovi iz BiH, Hrvatske, Indije, Malezije, Slovačke, Sjevernog Kipra te Španije.

Tu je i peti festival sevdalinke BiH u organizaciji Instituta sevdaha Omera Pobrića, koji će upriličiti i prvi međunarodni festival sevdalinke mladih.

Modna revija "Moda i sevdah", Noć sefardske kuhinje, Dječije ljeto u organizaciji Fondacije lokalne demokratije, instalacija slika na Vijećnici autora Rudolfa zur Lippea iz Njemačke, pjesnička večer te koncerti poznate umjetnice Joane Baez, Gorana Karana, grupe Sarr e Roma i Zabranjeno pušenje, samo su neki od ovogodišnje programske ponude.

Festival će trajati do 31. jula.