{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetsko priznanje za bh. umjetnika Seada Emrića

Piše: N. N./Klix.ba
15.5.2015. u 12:31
40
1
Svjetsko priznanje za bh. umjetnika Seada Emrića
40
Svjetsko priznanje za bh. umjetnika Seada Emrića
U galeriji Marta Traba u Sao Paulu u Brazilu otvorena je treća godišnja izložba Jesenji pariški salon za Latinsku Ameriku. Ove godine našu državu predstavljao je umjetnik Sead Emrić koji je osvojio nagradu za najbolju grafiku
Jesenji pariški salon je najstarija tradicionalna likovna izložba u svijetu koja afirmiše umjetnike cijelog svijeta i daje podršku avangardnim umjetničkim pokretima.

Najveća umjetnička imena 20. stoljeća su se afirmirala u Parizu i na Pariškom salonu poput Pabla Picassa, Georgesa Braquea, Paula Gauguina, Henrija Matissea, Amedea Clemente Modiglianija.

Nakon otvaranja velike izložbe Jesenji pariški salon za Latinsku Ameriku, međunarodni žiri u sastavu Abdelrazek Okasha, Anapana Martins Ferreira, Jean Desvilles, Maria dos Anjos Oliveira i Sergio Grecu dodjelio je nagrade za slikarstvo, skulpturu, grafiku, umjetničku knjigu, fotografiju, instalaciju, grafite i video.

Nagradu za grafiku "Amis du Salon d’Automne de Paris", najveću internacionalnu nagradu koju jedan umjetnik može dobiti, ove godine dobio je Sead Emrić iz Bužima sa grafičkim listovima na temu KULIN BAN.

Na internacionalnoj izložbi su učešće uzela 174 umjetnika iz cijelog svijeta. Bosnu i Hercegovinu je predstavljao upravo Sead Emrić koji je sa svoja tri grafička lista na temu Kulin ban, afirmirao srednjovjekovnu kulturu naše zemlje kroz moderni grafički likovni izraz.

Odnedavno Jesenji pariški salon organizira svoje izložbe u Sao Paulu, Kairu, Tokiju, Moskvi. Organizatori Pariškog salona u Sao Paulu su Claude Martin Vaskou i Eliana Minilo.

Sead Emrić je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i svijetu. Dobitnik je više nagrada za svoje umjetničko stvaralaštvo. Živi i radi u Bužimu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: