U Meeting Pointu
19

Svjetski poznati arhitekti održat će predavanja na "Noćima arhitekture"

Klix.ba
Na "Noćima arhitekture 06" koji će u organizaciji festivala Dani arhitekture biti održani večeras u kinu Meeting Point predavanja održati svjetski poznati arhitekti Seung H- Sang koji je prvi gradski arhitekta Seoula i Mladen Jadrić koji predaje na Tehničkom Univerzitetu u Beču i svjetski je nagrađivan arhitekta.

"Raznolikost i složenost savremenih kulturnih fenomena urbanih i ruralnih područja Kine, predstavljaju izazov za arhitekte. Susret kineske tradicije i modernizacije jedinstven je i u brzini dešavanja i u naglosti susreta. Utjecaj oslobođene energije i živost ovog procesa odražavaju jedinstveni duh promjene sveukupnog izgrađenog okoliša u zemlji. Ciljano ispitivanje odabranih tema u urbanim i ruralnim područjima dalje prenosi teorijsko i praktično znanje kao alat za rješavanje jedinstvene rekonstrukcije kulturnog identiteta i bavljenje estetikom izgrađenog prostora", naveo je Mladen Jadrić.

Seung H- Sang naglašava da nema istine u vještačkim strukturama koje pravimo te da je vječna samo memorija da smo bili tu.

Seung H- Sang je rođen 1952. godine. Diplomirao na Seoul Nacionalnom Univerzitetu i studirao na Tehničkom Univerzitetu u Beču. Radio je za Kim Swoo Geuna od 1974. do 1989. i osnovao biro "IROJE architects & planners' 1989. Bio je glavn član '4.3 Group' koja je vršila jak utjecaj na koreansko arhitektonsko društvo, te je učestvovao u osnivanju 'Seoul School of Architecture' kao novi sistem edukacije. Autor je brojnih knjiga, a bio je gostujući profesor na Univerzitetu sjeverni London i predavao je na Državnom unverzitetu Seoul i na Državnom univerzitetu umjetnosti Korea.

Njegov rad se zasniva na sopstvenim kritičkim uvjerenjima o Zapadnoj kulturi dvadesetog vijeka čiji je predmet 'ljepota siromaštva'. Osvojio je razne nagrade sa svojom praksom i radom, te je bio koordinator za 'Paju Book City'. Američki institut arhitekture investirao ga je u počasnog saradnika AIA-e 2002. godine, a Korejski nacionalni muzej savremene umetnosti ga je izabrao za "umjetnika 2002. godine".

Stekao je svjetsku slavu kao arhitekta sa svojim arhitektonskim dostignućima i kroz razne međunarodne izložbe, proširio je svoje arhitektonsko polje djelovanja u Aziji, Evropi i Americi. Korejska vlada 2007. nagradila ga je ‘Korea Award for Art and Culture ", te je izabran za direktora Arhitektonskog bienala u Gwangju 2011., a nakon toga i za korejski paviljon na Arhitektonskom bijenalu u Veneciji 2008. Bio je izabran za prvog gradskog arhitektu metropolske vlade u Seulu 2014. i završio svoj mandat u 2016. godini.

Mladen Jadrić predaje i praktikuje arhitekturu u Beču i osnivač je i direktor JADRIĆ ARCHITEKTUR ZT GmbH. Realizovao je širok spektar projekata različitih razmjera: arhitektonski i urbanistički projekti, uključujući rezidencije, eksperimentalne umjetničke instalacije i dizajn enterijera u Austriji, SAD-u, Finskoj i Kini. Od 1997. predaje na Univerzitetu tehnologije Beč (TU Wien) i stječe veliko iskustvo kao gostujući profesor i gostujući predavač u Evropi, SAD-u, Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Izlagao je na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu, UK; M.I.T., Cooper Union i Univerzitet Roger Williams, SAD; Univerzitet Alvar Aalto, Helsinki, Finska; Arhitektonsko bienale u Veneciji, Italija; Svjetski arhitektonski trienale u Tokiju, Japan; Muzej 20. veka, Berlin, Nemačka; Bijenale arhitekture i urbanizma u Seulu u Koreji; NIT-Nagoya Tehnološki institut u Japanu i još mnogo toga. Dobio je državnu nagradu za eksperimentalnu arhitekturu, 'Karl Scheffel Preis' i 'Schorsch Preis' grada Beča.

"Noći arhitekture" su komplementarni dio festivala Dani Arhitekture i podrazumijevaju seriju događaja koji će se održavati tokom cijele godine u večernjim satima, u cilju kontinuiranog okupljanja arhitekata.