{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski poznate predstave i u vrijeme najveće ugroženosti kulture

F
27.3.2011. u 13:02
0
2
Svjetski poznate predstave i u vrijeme najveće ugroženosti kulture
0
Prezentacijom programa ovogodišnjeg 51. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS i čitanjem globalne poruke "Teatar u službi čovječanstva", autorice Jessice A. Kaahwa, direktor MESS-a Dino Mustafić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić i direktorica baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Edina Papo obilježili su 27. mart - Svjetski dan teatra.
Mustafić je prezentirao goste i predstave ovogodišnjeg MESS-a i najavio zajedničke programske izvedbe MESS-a i festivala baletne umjetnosti "Balet - fest Sarajevo".

"Balet - fest Sarajevo i MESS su prirodno festivali blizanci i jedan dio programa namjeravamo izvesti zajedno. U današnje vrijeme u BiH je najugroženija visoka kultura, ali nadam se da su vremena gašenja teatra iza nas te da će se značaj teatra vratiti u bh. kulturu", kazao je Mustafić.

Edina Papo je dodala da BiH kroz festivale pokušava pokazati da ne zaostaje za Evropom u kulturnom pogledu, te da je cilj Festivala baleta očuvanje baletne umjetnosti, koja u Sarajevu postoji već 60 godina.

Internacionalni MESS festival će biti održan od 30. septembra do 9. oktobra u Sarajevu i Zenici programima takmičarskih kategorija World MESS, Mittel Europe i Children MESS, dok se ove godine sprema poseban program za selekciju festivala koja promovira mlade reditelje - Future MESS.

Mustafić je istakao da će ljubitelji teatra na ovogodišnjem MESS-u moći pogledati neke od svjetski poznatih predstava kao što su "Julius Caesar", autora Williama Shakespeara (World MESS), "Oliver Twist" autora Charlsa Dickensa (Dječiji MESS) i druge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: