Kultura
0

Svjetski filmski profesionalci na prijemu SFF-a u Cannesu

Sarajevo-X
Plages des Palmes
Plages des Palmes
U ponedjeljak, 17. maja u poslijepodnevnim satima na Plages des Palmes, održan je koktel-prijem koji je, pod pokroviteljstvom ministra kulture i sporta u Vladi FBiH Gavrila Grahovca, organizirao SFF na čelu sa direktorom Mirsadom Purivatrom.

Na najekskluzivnijoj festivalskoj lokaciji bili su producent i reditelj Ademir Kenović, reditelj Srđan Vuletić, glumci Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Branko Đurić, izvršni producent Ismet Begtašević, direktor FTV Jasmin Duraković.

Prijemu je prisustvovalo oko dvije stotine gostiju, među kojima su bili predstavnici najvećih filmskih festivala, Berlina, Rotterdama, Cannesa, uz brojne producente i filmske agente zvijezda kao što su Daniel Day Lewis i Jude Law, kao i distributeri i drugi filmski profesionalci.

Prisutnima su se obratili Mirsad Purivatra i Danis Tanović predstavivši Sarajevo Film Festival i bh filmsku produkciju. Naš oskarovac objavio je i početak rada Fonda posvećenog nedavno preminuloj glumici Katrin Cartlidge. Ovaj fond trebao bi svake godine obezbijediti po jednu stipendiju za studente režije iz cijelog svijeta, koja će biti dodijeljena 24. augusta na SFF-u.

Brojne ličnosti iz svijeta filma, prijatelji naše zemlje i SFF-a uživali su tradicionalnim bosanskim specijalitetima uz zvuke sevdalinki. Na prijemu je također najavljen upravo završeni film Pjera Žalice Kod amidže Idriza.

Kako je kanskih događaja bilo napretek ipak treba izdvojiti susret direktora Purivatre sa Mickom Jaggerom, tokom prijema kojeg je priredila Agnes B, veliki prijatelj SFF-a.

Brojne susrete u Cannesu imao je ministar Grahovac a posebna čast za gospodina Grahovca svakako je poziv direktora kanskog festivala Gilles Jacob-a na specijalnu večeru upriličenu za 25 ministara kulture iz EU.