Street art festival
8

Svjetske umjetnice Martha Cooper i Lady Aiko u Mostaru podržale ulične umjetnike

G. Š.
Marthom Cooper i Lady Aiko (Foto: G. Š./Klix.ba)
Eminentna američka fotografkinja Martha Cooper i japanska ulična umjetnica Lady Aiko sa trenutnom adresom u New Yorku, kao specijalne gošće 12. Street Arts Festivala Mostar su u OKC Abrašević predstavile svoj rad i podržale ulične umjetnike.

Ove umjetnice su predstavljanjem svog impresivnog umjetničkog rada izazvale veliko zanimanje gostiju, ali bez sumnje otvorile i nove perspektive umjetničkog načina izražavanja i motivisale na nove pothvate one koji stvaraju ili to žele.

Marthom Cooper (Foto: G. Š./Klix.ba)
Marthom Cooper (Foto: G. Š./Klix.ba)

Martha, koja se više od 40 godina specijalizirala za dokumentiranje i snimanje urbane umjetnosti i arhitekture, te je i dan danas aktivna protagonistica svjetske graffiti scene, te su neka od njenih djela okupljeni smogli i vidjeti putem video projekcije.

Lady Aiko (Foto: G. Š./Klix.ba)
Lady Aiko (Foto: G. Š./Klix.ba)

Lady Aiko, pionirka urbanog pokreta poznata po kreiranju "Bunny stencila", u svom radu na fantastičan i prepoznatljiv način spaja elemente pop art kulture, apstrakcije, graffita i tradicionalnih japanskih motiva, a neka od zanimljivih iskustava rado je podijelila sa prisutnima.

Umjetnice su već ranije stigle u Mostar, obišle su neke od lokacija gdje se odvijaju aktivnosti festivala, upijajući atmosferu grada i stvarajući prvobitne veze s okruženjem.

To će bez sumnje biti inspiracija i u njihovom novom umjetničkom zamahu, ali i input za umjetnike koji kreiraju novu vizuru pojedinih lokacija najvećeg hercegovačkog grada.

Organizatori ističu da je glavna ideja Street art festivala u Mostaru približiti umjetnosti svima, te navode kako upravo ovaj događaj dokazuje, koliko je spajanje umjetnosti i aktivizma važno za kreiranje kulturne platforme koja potiče važne i pozitivne promjene. „Ponosni smo što smo naš program obogatili ovogodišnjim gostovanjima i vrijednim suradnjama i zahvalni Ambasadi SAD u BiH na podršci ideje“, ističu organizatori.

Street art festival u Mostaru koji je kroz svoje djelovanje već postao prepoznatljiv u regiji i potpuno izmijenio vizure pojedinih dijelova grada, održava se u periodu od 26. augusta do 3. septembra i okuplja autore iz BiH, regije i svijeta koji stvaraju nova djela na ulicama grada.

Pored toga u Mostaru se u sklopu ovogodišnjeg festivala odvijaju raznoliki sadržaji za sve generacije, pružajući jedinstvenu priliku da se uroni u svijet umjetnosti i kreativnosti.