SFF
0

Svjetske, regionalne i međunarodne premijere

FENA
Na današnjoj press konferenciji Sarajevo film festivala (SFF), do čijeg početka su ostala još 22 dana, najavljen je Takmičarski program za igrani i kratki film, bilo je riječi o partnerstvu Sarajevo film festivala i Vijeća Evrope, te pokroviteljstvu Grada Sarajeva.

Selektorica Takmičarskog programa 14. SFF-a Elma Tataragić izrazila je zadovoljstvo filmovima koje će publika moći da vidi, uz opasku da se u regionu proizvode sve bolji filmovi, pa je sve teže zatvoriti program i to ne zato što nema kvalitetnih filmova, već naprotiv.

Ove godine Sarajevo film festival će u svom Takmičarskom programu prikazati 10 izuzetnih igranih filmova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske i Austrije, od čega je šest debitantskih. U okviru ovog programa tako će bitt upriličene jedna svjetska, dvije regionalne i čak sedam međunarodnih premijera, rekla je Tataragić.

Kad je riječ o Takmičarskom programu u oblasti kratkog filma bit će prikazano čak 16 naslova. Ovaj segment Festivala bit će podijeljen na kratki igrani/dokumentarni i animirani film.

Program “U fokusu” prikazat će filmska ostvarenja koja su obilježila najznačajnije ovogodišnje filmske festivale u svijetu. Među autorima koji će se predstraviti bit će i bh. rediteljka Aida Begić sa svojim prvjencm, filmom “Snijeg”.

Kako je Tataragić istakla i ove godine se nastavlja predstavljanje regionalnih festivala te će u Sarajevu biti predstavljen Sofia Film Festival sa filmom “Svijet je veliki, a spas je iza ugla” Stefana Komandareva. Film će na Sarajevo Film Festivalu imati svoju međunarodnu premijeru.

Izvršna direktorica SFF-a Emina Ganić obavijestila je predstavnike medija da je od ove godine partner Sarajevo Film Festivala koje je i pokrovitelj nagrade Srce Sarajeva za najbolji film.

Grad Sarajevo podržat će i ove godine Sarajevo Film Festival. Uvažavajući njegov značaj u oblasti filma i filmske umjetnosti, kao i činjenicu da u znatnoj mjeri promovira i podržava bh. kinematografiju i turističku ponudu grada Sarajeva, Gradsko vijeće je proglasilo Sarajevo Film Festival manifestacijom od posebnog interesa za Grad.

Gradnonačelnica Semiha Borovac rekla je da je Gradsko vijeće svjesno značaja SFF za grad, te da ga je ove godine podržalo sa 170.000 KM.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra istakao je koninuitet saradnje Grada i Festivala, te naglasio da se zajedno sa Gradom pokušavaju naći načini da Sarajevo dobije veliki Festivalski centar koji bi služio svim festivalima.