Kultura
0

Svjetska premijera bh filma "Belle epoque - Posljednji valcer" u Novom Sadu

FENA
Svjetska premijera filma Nikole Stojanovića "Belle epoque - Posljednji valcer" u Sarajevu čiji je producent Bosna film Sarajevo s koproducentima Maja film - Srbija i Jadran film - Hrvatska bit će održana 4. jula na festivalu u Novom Sadu.

Kako je saopćeno iz Bosna filma, ovaj film koji je posvećen gradu Sarajevu imao je čudnu historiju. Usljed rata i svega onoga što on nosi sa sobom njegova proizvodnja je trajala punih 17 godina.

Film je snimljen 1990. na terenima Sarajeva, Travnika i Beča. Film ima historijsku podlogu i govori o Sarajevu iz prvih godina XX stoljeća kada u bosansku prijestolnicu stiže prvi put Evropa, sa svim obilježjima tog doba (kabare, automobil, kinematograf), ali i sa svojim intrigama u kojima će se naći stvarne ličnosti koje su zaslužne za razvoj kinematografije na Balkanu.

Ocjenjujući posebno njegova umjetnička dostignuća selektor Hrvatskog filmskog festivala, odlučio je, također, da se ovo ostvarenje Bosna filma prikaže na najvećoj smotri hrvatskog filma u Puli.

Iako ovaj film ima sva bh. obilježja (bh. producent, historija Sarajeva, glavni glumac Sarajlija), međutim, "Posljednji valcer" neće zaplesati i na festivalu u zemlji svog porijekla - Bosni i Hercegovini. Producent Bosna film izražava žaljenje što film neće biti prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu.

Bosna film je prije isteka konkursnog roka uputio pismeni poziv direktoru SFF-a Miri Purivatri da pogleda film i odluči o eventualnom uvrštavanju u zvanični program Festivala.

Na ovaj poziv Bosna film nije dobio nikakav odgovor, iako po ocjenama inostranih distributera i Nadzornog odbora Bosna filma, ovaj film je zaslužio da bude prikazan na najvažnijoj bh. filmskoj manifestaciji, navodi se u saopćenju.