Bliži se kraj Festivala
0

Svjetska premijera austrijskog filma "Na granici"

Piše: A. Dž.
Ekipa filma "Na granici" (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Austrijski film "Na granici" reditelja Floriana Flickera večeras je o okviru Takmičarskog programa za igrani film Sarajevo Film Festivala imao svoju svjetsku premijeru.

Pretposljednje večeri 18. SFF-a publiku ispred Narodnog pozorišta Sarajevo pozdravila je ekipa filma koji se temelji na drami Karla Schonhera napisanoj prije više od stotinu godina.

Okosnicu priče čine dva muškarca i žena. Muž od svoje žene traži da zavede drugog muškarca kako ne bi saznao da njih dvoje krijumčare ljude.

"U pitanju je odnos dva muškarca i žene koji koriste taktike prevare tako da čitava situacija izmakne kontroli. Nedostatak samokontrole puno govori o ljudskom ponašanju kada su u pitanju žene i muškarci tako da je to film o ljubavi i rastanku", kazao je reditelj Florian Flicker. Naglasio je da je film sniman u području koje je puno nasilja i samoće, u blizini "željezne zavjese", što je doprinijelo ironičnom i atmosferičnom okruženju na snimanju.

"To je film o ljudskoj prirodi koja postane divlja", zaključio je Flicker.

Jedan od glavnih glumaca Stefan Pohl kazao je da bi bilo lijepo dobiti Srce Sarajeva, ali da je i samo učešće u Takmičarskom programu uspjeh za ekipu.

Crvenim tepihom prošetali su i autori kratkih filmova te atraktivna hrvatska glumica Vanessa Radman koju pamtimo po ulogama u tv serijama "Ponos Ratkajevih" i "Obični ljudi".

Na crvenom tepihu pojavila se i ministrica vanjskih poslova Indije Preneet Kaur koja je u sležbenoj posjeti našoj zemlji. Večerašnjim projekcijama se završava Takmičarski program, a dobitnici nagrada Srce Sarajeva bit će proglašeni sutra na svečanoj ceremoniji zatvaranja 18. SFF-a.