|

"Svjetlosne forme" stigle u Umjetničku galeriju BiH

"Svjetlosne forme" stigle u Umjetničku galeriju BiH
17
F
FENA
27.11.2014. u 20:51
3
komentara
17

dijeljenja
1/8 Foto: FENA
2/8 Foto: FENA
3/8 Foto: FENA
4/8 Foto: FENA
5/8 Foto: FENA
6/8 Foto: FENA
7/8 Foto: FENA
8/8 Foto: FENA
Retrospektivna izložba Vojina Bakića "Svjetlosne forme" koja je stigla iz Muzeja savremene umjetnosti (MSU) iz Zagreba, otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji BiH.
Izložbu, koja će biti otvorena do 10. januara 2015. godine, otvorio je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović.

Izložba koju organizira Muzej savremene umjetnosti, gostuje u Sarajevu kao rezultat saradnje MSU-a i Umjetničke galerije BiH te finansijske podrške Zaklade "Hrvatska kuća" i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Ova izložba, koja je pobudila veliki interes publike, medija i struke, ocijenjena je kao najveći kulturni događaj 2013. godine u Hrvatskoj, a Hrvatsko muzejsko društvo dodijelilo joj je nagradu u kategoriji "najbolje realizirane izložbe" u 2013. godini.

Na izložbi je predstavljeno 175 radova, od toga 110 skulptura iz svih stvaralačkih ciklusa, crteži, skice, makete spomenika, fotografska uvećanja te audio i filmska građa.

Vojin Bakić jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskog kiparstva modernizma 20. stoljeća koji je bio nepravedno zapostavljen posljednjih decenija.

Opus mu je bio fragmentarno predstavljen, pa je retrospektivom u MSU prvi put ostvarena stručna valorizacija njegovog cjelokupnog stvaralaštva.

Otvaranju izložbe između ostalih prisustvovali su ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Ivica Šarić, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić te ambasador R Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...