Sajam knjige i učila
0

Svijet znanja i kulture na dohvat ruke u Skenderiji

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Dvadesetdrugi Međunarodni sarajevski sajam knjige i učila otvorio je jutros u 10 sati svoja vrata za sve ljubitelje knjige i kulture.

Sajam se održava u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" i sajamskoj dvorani, a bit će otvoren do 26. aprila svakim danom od 10 do 19 sati.

Svečano otvorenje bit će priređeno danas u 18 sati, a na sajmu će bit promovisana najnovija izdanja iz 2009. i 2010. godine.

U toku prvog dana ovogodišnjeg sajma djela će predstaviti Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Književna fondacija "Fra Grga Martić" iz Kreševa, HGK, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH, Izdavačka kuća Hamidović, NUB BiH, Međunarodni centar za mir iz Sarajeva, Vijeće Evrope u BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Ekonomski fakultet u Sarajevu.

Na samom zatvaranju sajma bit će dodijeljenje međunarodne nagrade za prevod, uredništvo, časopis, oblikovanje knjige, štand, izdavački poduhvat godine, najbolju promociju djela na sajmu, životno djelo za književno stvaralaštvo, životno djelo za izdavaštvo, specijalna nagrada za djela iz umjetnosti, specijalna nagrada za dugogodišnji doprinos promicanju kulture i organizaciji sajma, te za nauku i udžbenike.

O sajamskim nagradama odlučivat će žiri u sastavu: Marina Trumić, Ljubica Ostojić, Almir Kurt, Dr Nina Alihodžić Hadžialić, Jasmina Musabegović, Salih Fočo i Željko Grahovac.

Ove godine na sajmu učestvuje više od 200 izlagača iz regije.

Cijena ulaznice je 1 KM, a za organizovane grupe ulaz je slobodan.