Kultura
0

Svijet slavi Chopinov 200. rođendan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nizom manifestacija od Francuske, Egipta, Japana i Poljske obilježava se 200. godišnjica rođenja Frederica Chopina.

Svog najslavnijeg "sina" posebno slavi Poljska uvjerena da je kompozitor tragičnim klavirskim numerama izrazio samu srž poljske duše.

Chopina i u Francuskoj, gdje je proveo drugu polovinu života, smatraju velikanom francuske muzike.

Chopinov otac bio je francuski emigrant, a kompozitor je rođen 22. februara 1810., prema upisu u crkvene knjige, odnosno 1. marta prema porodičnom kazivanju, u mjestu Zelazowa Wola blizu Varšave, od majke Poljakinje.

Poljska obilježava oba datuma i u tih desetak dana održat će niz koncerata u Varšavi i Zelazowoj Woli u izvedbi pijanista poput Daniela Barenboima, Evegenija Kissina, Garricka Ohlssona, Marthe Argerich i Krystiana Zimermana.

Za Chopinovog života, Rusija, Pruska i Austrija vladale su dijelovima Poljske koja tada nije postojala kao nacionalna država. Godine 1830., kad je Chopin krenuo na turneju po Evropi, izbio je ustanak u Varšavi protiv ruske vlasti, koji je bio brutalno ugušen i Chopin se nikada nije vratio. Poljaci u njegovoj muzici čuju nostalgiju za domovinom.

No svojatali su ga i Nijemci koji su u njemu prepoznavali tradiciju njemačkog romantizma, te Rusi koji su iščitavali slavenski duh.

Prije nego će umrijeti, vjerojatno od tuberkuloze, u dobi od 39 godina Chopin je zatražio da mu srce bude izvađeno i vraćeno u voljenu domovinu.

Tijelo je pokopano u Parizu, gdje je proveo drugu polovinu života i uz posljednje počivalište Jima Morrisona i Edith Piaf, njegov je grob za turiste najposjećeniji na groblju Pere Lachaise.

Chopinovo srce, očuvano u alkoholu, ugrađeno je u stub varšavske crkve.

U obnovljenom muzeju u Varšavi od 1. marta moći će se pogledati Chopinova lična pisma, rukopisi i multimedijska priča o njegovu životu, a među oko 2.000 raznih manifestacija širom svijeta ove godine održat će se i 1.500 koncerata.

Astronauti, koji su 8. februara poletjeli u svemir, ponijeli su na svemirsku stanicu CD sa Chopinovom muzikom i rukopis njegovog Preludija Opus 28, br. 7, kao dar poljske vlade.