Kultura
0

Svijet bez nasilja i straha promovira dječiji sajam "Malim koracima do velikih djela"

Klix.ba
Foto: Step by step
(Foto: Step by step)
Škola Step by step sa školama iz 19 gradova organizira tri dječija sajma, a prvi će se održati u Mostaru narednog vikenda. Preko 100 osnovnoškolaca će se susresti kako bi predstavili svoje škole i gradove i učili jedni od drugih kroz igre i radionice.

U sklopu projekta "Obrazovanje za pravično društvo", koje implementira Centar za obrazovne inicijative Step by Step, uz podršku USAID-a i FOD BiH, krajem marta na Ilidži se okupilo 54 djece ambasadora iz 18 škola širom Bosne i Hercegovine, njihovi nastavnici i direktori.

Tri dana zajedničkog rada bili su posvećeni planiranju i organizaciji Dječijih sajmova pod nazivom "Malim koracima do velikih djela", pripremi scenarija, objave za medije, organizaciji izložbe i pisanju njihove zajedničke povelje.

Dječiji sajmovi će se održati u Domu Kosača u Mostaru 09.04.2016, Domu mladih u Sarajevu 14.05.2016. i Banjoj Luci 30.05.2016. godine. Na ovim sajmovima prikazat će se i predstave Forum teatra, na teme koje su zajednički osmislila djeca, teme koje se tiču diskriminacije, siromaštva i nasilja.

"Želimo podstići svu djecu svijeta da se bore kao i mi za svoja prava i, što je najbitnije, za svoju budućnost. Želimo svijet bez nasilja, straha, svijet u kojem se susrećemo, radujemo i učimo zajedno", navodi se u saopćenju škole Step by step.