Klix na probi predstave "Terorizam"
0

"Svi smo žrtve terora i potencijalni teroristi"

Piše: A. Džaferović
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Terorizam je svuda oko nas i svi mi smo žrtve, ali i počinioci terora, osnovna je poruka predstave "Terorizam", koju prema tekstu braće Olega i Vladimira Prešnjakova na scenu Kamernog teatra 55 postavlja istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.

Pripreme za novu predstavu, čija premijera je zakazana za 16. februar, u sarajevskom Kamernom teatru 55 u punom su jeku, a ekipa portala Klix.ba prisustvovala je jednoj od proba na kojoj vlada odlična atmosfera.

Terorizmu smo izloženi svaki dan

Iako riječ terorizam asocira na svjetske terorističke grupe, predstava Dine Mustafića ne govori o toj vrsti terorizma, već o jednom mnogo prisutnijem vidu terorizma, kojem smo svakodnevno izloženi. Tekst braće Prešnjakov, prema Mustafićevim riječima, govori o tome koliko je terorizam ušao u sve pore života.

"Taj teror i strah od terora prisutni su u okruženju, nekada unutar porodice, na radnom mjestu, široj društvenoj zajednici, na ulici, čekaonici...Tekst govori o tome koliko smo izloženi teroru konzumerizma, modnih trendova i hrane te o tome koliko je sve to atak na ritam savremenog čovjeka. Iako to ne vidimo, svakodnevno smo izloženi teroru i teroriziramo druge. Sistem nas polako pretvara u eksplozivnu napravu za koju nikada ne znamo kada će eksplodirati", kazao je Mustafić za Klix.ba

Predstava je na momente zabavna i duhovita. To je, govori Mustafić, crnohumorna komedija koja na jedan drugačiji način prilazi veoma kompleksnoj temi koja će sasvim sigurno determinirati 21. stoljeće.

"Terorizam" je predstava sa jednim od najvećih glumačkih ansambala u Kamernom teatru 55. Impresivno je na sceni vidjeti čak 16 glumaca različitih generacija.

"Od onih koji su glumački bardovi sa velikim iskustvom, do glumačke mladosti. U toj sintezi, ja sam siguran da će to biti zanimljiv kreativni učinak i potencijal ove predstave", ističe reditelj.

Predstava koju će publika voljeti

Jedna od glavnih uloga pripala je Senadu Alihodžiću, koji zadovoljno ističe da mu je rad na ovoj predstavi pomogao da shvati da je i on sam žrtva svakodnevnog terora.

"Svi mi doživljavamo teror, ali i sami vršimo teror nad drugima, svjesno ili nesvjesno. Bitno je da govorimo o tome i da shvatimo šta znači biti teroriziran i šta znači terorizirati, da shvatmo da smo svi potencijalni teroristi, da smo svi bombe koje će eksplodirati", ističe Alihodžić.

Iaku su probe veoma naporne i od aktera predstave zahtijevaju koncentraciju i disciplinu, Alihodžić ističe da se stvorila jedna predivna atmosfera.

"Mislim da ćemo napraviti jednu dobru predstavu, koju će publika voljeti", zaključuje Alihodžić.

Pored njega, u predstavi glume Sanin Milavić, Boris Ler, Ermin Bravo, Vanesa Glođo, Amar Selimović, Aida Bukva, Maja Izetbegović, Jasna Ornela Bery, Jasna Diklić, Gordana Boban, Semir Krivić, Adnan Goro, Muhamed Hadžović, Kemal Čebo i Edin Avdagić.

Dramaturgiju potpisuju Željka Udovičić i Vedran Fajković, koregrafiju Marko Boldin, kostimografiju Lejla Hodžić, a scenografiju Dragutin Broz, dok muzičke aranžmane radi Trimor Dhomi.