Kultura
0

Svi današnji programi "Sarajevske zime" posvećeni Jasmili Žbanić

FENA
Direktor XXII internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima - Svjetlost" Ibrahim Spahić je na današnjoj pres-konferenciji uputio čestitke uspješnoj mladoj bh. rediteljici Jasmili Žbanić za glavnu nagradu "Zlatni medvjed" za najbolji film 56. internacionalnog festivala u Berlinu - film "Grbavica", kao i za druga priznanja koja je dobila za filmsko djelo "Grbavica".

Tim povodom Spahić je kazao da su svi današnji programi "Sarajevske zime" posvećeni bh. rediteljici Jasmili Žbanić.

Čestitkama su se pridružili i Bartlomiej Kominek, klavirist iz Poljske koji će večeras u Bošnjačkom institutu održati solistički koncert, te zamjenica ambasadora Republike Poljske u BiH Sylwia Cugier.

"Vijest o 'Zlatnom medvjedu' umjetnici 'Sarajevske zime' prenijet ćemo u svoje zemlje, tako ćemo svi zajedno slaviti s Jasmilom Žbanić", kazala je Cugier, dodajući da će sarajevska publika moći vidjeti zanimljiv repertoar iz Poljske.

To su, između ostalog, predstava "Trans-atlantik", 12. marta u Narodnom pozorištu, "Rapsodija o sv.Wojciechu", 14. marta u Katedrali, te kompilacija kratkih filmova "Solidarnost, solidarnost", 10. marta u Turskom kulturnom centru. Inače, ovo je prvi put da se "Solidarnost, solidarnost" prikazuje na Festivalu.

Bartolomiej Kominek istaknuo je da mu je drago što je dio "Sarajevske zime" i što je po samom dolasku u glavni grad BiH doživio lijepa iskustva.

"Moje ambicije su da sviram, igram fudbal, glumim u filmu, posjećujem divna mjesta kao što je Sarajevo. Nije mi zanimljivo samo svirati" kazao je Kominek.

Bartolomiej Kominek je rođen 22. maja 1973. godine u Varšavi. Svoje muzičko obrazovanje počeo je sa šest godina. Za vrijeme školovanja na Visokoj školi muzike Frederick Chopin četiri puta je stipendiran od Frederick Chopin stipendijskog fonda i bio je pobjednik na državnom takmičenju iz klavira u Bialystoku, gdje je također dobio nagradu za najbolju izvedbu Bachove kompozicije i Chopinovog nokturna.

Studirao je na Muzičkoj akademiji Katowice u klasi Pawela Skrzypeka i Eugeniusza Knapika i na Muzičkoj akademiji u Krakowu u klasi Janusza Olejniczaka.

Pohađao je časove kod najvećih profesora klavira, među kojima su Andrzej Jasinski, Oxana Jablonska, Lee Kum Sing i Ryszard Bakst. Trenutno predaje na Muzičkoj akademiji u Krakowu.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja na takmičenjima iz klavira kao i festivalima u Poljskoj i inostranstvu.