Kultura
54

Svetlana Bojković otvorila 95. "Šantićeve večeri poezije": Mostar pjevao Šantiću u čast

FENA
(Foto: Radovan Dangubić)
U Vladičanskom dvoru u Mostaru sinoć su svečano otvorene 95. "Šantićeve večeri poezije" koje će se uz bogat kulturni program održavati do 29. septembra, u organizaciji Srpskog prosvjetno kulturnog društva Prosvjeta Gradski odbor Mostar, i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva Gusle Mostar.

Manifestaciju je otvorila poznata beogradska glumica Svetlana Bojković, a otvaranje je uveličano nastupom SPKUD Gusle Mostar, Klape Hrvoje HGPD Hrvoje iz Mostara i Ansambla Mostarske kiše.

Predsjednik SPKD Prosvjeta, Gradski odbor Mostar Branislav Rajković obraćajući se prisutnima prisjetio se slavnog doba Mostara u kojem je stvarao Aleksa Šantić te kada su u Mostaru zajedno pjevali Gusle, Hrvoje i Gajret.

Tokom otvaranja, učenica Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture Nataša Milošević pročitala je najljepše pismo na svijetu za koje je ova učenica 7. razreda Osnovne škole Petar Bakula iz Mostara nagrađena ove godine.

Drugog dana Šantićevih večeri poezije, 23. septembra, u atriju Vladičanskog dvora u Mostaru, u 19 sati upriličit će se izložba "Jovan Dučić u diplomaciji", u saradnji s Arhivom Jugoslavije i SPKD "Prosvjeta" Gacko. Izložbu će otvoriti konzul Republike Srbije u Mostaru Jelena Vukajlović.

U srijedu, s početkom u 19 sati, upriličit će se "Portret Milice Jeftimijević Lilić", potpredsjednice Udruge književnika Srbije.

Mlada poetska večer, u suradnji s Koledžom ujedinjenog svijeta u Mostaru, održat će se u petak, a u Gradskoj galeriji u Nevesinju upriličit će se poetsko-muzička večer "Druga Šantićeva kuća", u subotu, 27. septembra.

U ponedjeljak, 29. septembra, na velikom stepeništu u Starom gradu u Mostaru održat će se večer savremene poezije i svečano zatvaranje manifestacije.