{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SVEM predstavlja jednog od najboljih kontrabasista današnjice - Božu Paradžika

4.5.2013. u 15:37
6
0
SVEM predstavlja jednog od najboljih kontrabasista današnjice - Božu Paradžika
6
SVEM predstavlja jednog od najboljih kontrabasista današnjice - Božu Paradžika
Sarajevske večeri muzike u okviru svog 19. izdanja predstavljaju Božu Paradžika – nekadašnjeg sarajevskog učenika, a danas jednog od najboljih kontrabasista svijeta.
Hrvatski umjetnik kontrabas počinje učiti početkom osamdesetih u Sarajevu kod profesora Tihomira Vidovića, a dalje obrazovanje nastavlja u Pragu. Kao solo kontrabasista nastupa u nekim od najznačajnijih evropskih orkestara, a međunarodnu slavu Paradžik je stekao 2000. godine svojim prvim albumom objavljenim za izdavačku kuću EMI/Virgin Classics nakon čega počinje nastupati u najznačajnijim svjetskim koncertnim salama, sarađujući sa vrhunskim umjetnicima.

Njegov posljednji diskografski projekat je album Double Bass goes Beethoven iz prošle godine. Svojim projektima a posebno nastupima Paradžik kontrabasom priziva najljepše zvučne krajolike. Na koncertu 10. maja u Domu Oružanih snaga Božo Paradžik će nastupiti u duetu sa njemačkom pijanisticom Marijom Sofianskom, sa kojom sarađuje više od 10 godina.

"Moja omiljena muzika je uvijek bila ona koja se izvodi u malim sastavima od svega nekoliko ljudi na kojima leži velika individualna odgovornost", kazao je Paradžik u jednom razgovoru. Do kraja godine duet Paradžik-Sofianska planira objaviti dva albuma na kojima će se naći repertoar koji će i izvesti na koncertu u Sarajevu – djela Dvoraka, Janačeka, Beethovena i Brahmsa.

Ulaznice za koncert po cijeni od 15 KM možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta, a više informacija o programu koncerta saznati na www.maf.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: