Uprkos problemima
118

Svečano otvoreno "Mostarsko ljeto 2020": Bogat program kulturne manifestacije

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2020“ večeras je svečano otvorena na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar.

Manifestaciju je otvorio ministar obrazovanja, kulture, nauke i sporta HNK Rašid Hadžović, koji je ujedno i generalni pokrovitelj ovogodišnje manifestacije.

"Čast i zadovoljstvo je usprkos problemima koji se zove korona da i ove godine imamo manifestaciju za koju smo i ove godine odlučili da se mora održati“, kazao je ministar Hadžović.

Podsjetio je kako je manifestacija prekinuta 2008. godine, a 2016. je ponovo pokrenuta, kazavši kako se u ratu mogla održavati, pa treba i sada usprkos epidemiji koronavirusa, zbog čega je po njegovim riječima Ministarstvo pored prethodnih godina, posebno ove godine odlučilo da bude generalni sponzora.

"Mostarci moraju da uživaju u mostarskim noćima i u kulturnim sadržajima. Mislim da je obaveza svih nas da pripremimo nešto, što će ove naše mostarske noći učiniti mnogo ljepšim, nego što nam se čine, s obzirom na vijesti koje nam dolaze vezano za samu epidemiju. Tako da bih vas zamolio da maksimalno vodite računa, da se obezbjedite s maskama i svim onim potrebnim stvarima koje epidemiološke mjere nalažu da ne dovedemo jednu ovakvu manifestaciju u pitanje. Naši hrabri organizatori su se odlučili i mislim da treba da ih podržimo tako da i ove godine Mostarsko ljeto će biti održano u punom kapacitetu kako je i zamišljeno“, kazao je ministar Hadžović proglasivši "Mostarsko ljeto 2020“ otvorenim.

Uime organizatora direktor Narodnog pozorišta Mostar Almir Mujkanović je kazao kako je sve organizatore vezala briga da programi budu što bolji i kvalitetniji, te poželio svima da uživaju u izvedbi jedne od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini "Ay Carmela“.

Predstava je nastala 1999. godine po dramskom tekstu Josea Sanchisa Sinisterra, u režiji Roberta Raponje i produkciji Sarajevskog Ratnog teatra SARTR. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

U muzičkom dijelu programa Jasenko Krpo i Azer Sandžaktar Bijedić svojim nastupom su obogatili večer „Mostarskog ljeta“, koja je počela na otvorenoj sceni Centra za kulturu Mostar.

Organizatori "Mostarskog ljeta" su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka Mostar, a manifestacija će trajati od 17. jula do 28. augusta tekuće godine. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom