Hrvatska
0

Svečano otvorene 62. Dubrovačke ljetne igre

Piše: K. Z.
Tradicionalnim podizanjem festivalske zastave na jarbol Orlandova stupa na Stradunu, u Dubrovniku su uz zvuke Gotovčeve ”Himne slobodi” svečano otvorene 62. Dubrovačke ljetne igre. Ovogodišnja se ceremonija odvijala pod krilaticom Dostojevskog "Svi smo mi izašli ispod Gogoljeve kabanice" a redateljica i scenaristica otvaranja bila je Dora Ruždjak.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom i zborovima opere HNK Split, Dubrovačkim komornim i zborom Libertas ravnao je maestro Ivan Repušić. Nastupila je i sopranistica Valentina Fijačko a uz festivalski dramski ansambl sudionci programa bili su i studenti Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Ljetne se igre tradicionalno održavaju od 10. jula do 25. augusta a ove će godine okupiti preko 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta. Tokom 47 festivalskih dana i noći na desetak scenskih i ambijentalnih lokacija bit će održano više od 80 dramskih, plesnih, glazbenih, likovnih i opernih izvedbi.

Završetak svečanog otvaranja obilježio je tradicionalni vatromet, a unatoč glamuru i brojnim znanim i slavnim gostima Duibrovčani su ostali uskraćeni za neke tradicionalne segmente otvorenja: izostali su monolozi Negromanta, Pometa i Orsata, ali i Linđo i dolazak glumaca u kolima koji su na svojstven izričaj najavljivali repertoar i šaljivim komentarima osvrtali se na aktualnu situaciju u društvu i državi.

Razlog svemu je neobična odluka uprave Igara da samo sedam dana prije otvorenja promijeni redateljicu Franku Perković i otvorenje dodijeli Dori Ruždjak koja je i direktorica dramskog programa Igara. Iako smo neslužbeno doznali kako su kritike bile gotovo benigne, neko iz uprave Igara se, očito, prepao uvaženih gostiju te je uslijedila smjena prvotne redateljice i scenaristice otvorenja. Stoga je ceremonija otvaranja ove godine bitno promijenjena te je trajala malo više od pola sata, što je vjerovatno najkraće otvaranje u šest desetljeća dugoj historiji Igara.