Zvornik
0

Svečano otvorena likovna kolonija "Mehmed Džihić"

Sarajevo-x.com
Prva likovna kolonija „Mehmed Džihić“ Zvornik (danas) 23.10.2010.g. je svečano otvorena. Bošnjačka zajednica kulture "Preporod“ Zvornik upriličla je otvaranje kolonije u rodnom mjestu istaknutog slikara rahmetli Mehmeda Džihića u Diviču pored Zvornika

Otvaranju je prisustvovalo oko pedeset građana Zvornika svih uzrasta i svi su oduševljeni što se ime Mehmeda Džihića čuva od zaborava na ovaj način, navodi se u saopćenju.

Predsjednik BZK "Preporod“ Zvornik, prof.Amer Redžić zahvalio se učesnicima kolonije koji su uglavnom bili kolege i prijatelji Mehmeda Džihića i istaknuo važnost organizovanja ovakvih događaja u povratničkim sredinama jer je kulturni život taj koji uz ekonomiju ljude održava u mjestima u kojima žive. Amer Redžić je prvu likovnu koloniju Mehmed Džihić progalsio otvorenim. Prisutnim se u ime općine Zvornik, obratio odbornik u Skupštini općine Salih Hrustanović.

Zahvaljujući prijateljima iz "Preporoda“ Zenice, prva likovna kolonija u Zvorniku poprimila je osobinu internacionalne likovne kolonije. Uz slikara Amnu Softić iz Zenice danas se ostalim slikarima pridružila i likovna umjetnica iz Indije Gita Tajana koja ističe zadovoljstvo onim što je do sada vidjela u Zvorniku, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini te da je oduševljena gostoprimstvom u ovoj geografski maloj zemlji, ali zemlji koja ima veliko srce.

U toku dana učesnici kolonije su imali priliku obići i kuću i atelje u kojem je rahmetli Mehmed Džihić stvarao svoja djela. Likovnoj koloniji je prisustvovao veliki broj mladih koji su oduševljeni onim što su danas vidjeli.

Likovna kolonija "Mehmed Džihić" se nastavlja i naredna dva dana.