Kultura
0

Svečano otvoren Cinelink koprodukcijski market SFF-a

Klix.ba
Dugo očekivani CineLink koprodukcijski market SFF-a u četvrtak, 21. augusta svečano su otvorili Sandra den Hamer, direktorica Rotterdam Film Festivala, bh. oskarovac Danis Tanović, producent Čedomir Kolar i reditelj i scenarista Srđan Karanović.

Prvog dana marketa organizirano je više od 50 sastanaka producenata i finalista CineLinka. Renomirana producentska imena poput Hashemiana Behrooza, Pascala Judelewicza, Laurence Hoffmann, zatim direktor ZDF-a, Mainhoff Zurhorst i šef Tima za pokretanje programa javnog RTV servisa BiH, Jasmin Duraković, pokazali su veliki interes da učestvuju u produkciji novih filmova u regionu.

“Prije nekoliko godina je bilo svega par osoba koje su bile spremne da u učestvuju u ovakvom projektu a danas, po brojnosti prisutnih, vidim da projekat dobija na značaju. Drago mi je da Hubert Bals Fund i CineMart pomažu CineLinku ” – rekla je direktorica RFF-a, Sandra den Hamer.

Prijatelj SFF-a, producent Čedomir Kolar je naglasio da je SFF pronašao način da zaokupi pažnju stranih producenata i da upravo Festival daje kredibilitet nastojanjima da se vrati sjaj regionalnim kinematografijama.

Prvi bosanskohercegovački dobitnik Oscara, Danis Tanović, je napravio paralelu između svojih početaka kada je mjesecima tragao za producentima koji će podržati njegove scenarije i autora koji učestvuju u projektu CineLink, naglašavajući koliko su oni u prednosti zahvaljujući tom projektu: “CineLink je ostvarenje sna mnogih ljudi”.