Velika filmska smotra
0

Svečano otvoren 15. Sarajevo Film Festival

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon druženja upriličenog ispred Narodnog pozorišta i defilea ovogodišnjih zvanica SFF-a crvenim tepihom, uvodnog govora mlade glumice Zane Marjanović i Elme Tataragić, selektorice takmičarskog programa, projekcijom rumunskog filma "Priče iz zlatnog doba" zvanično je počeo 15. Sarajevo Film Festival.

Kako je rekla Elma Tataragić, ovogodišnju selekciju takmičarskog programa čine debitantski filmovi mladih autora koji su nastali u teškim uslovima i koji pred sebe ne stavljaju nikakva ograničenja.

Ona je istakla važnost kratkog i dokumentarnog programa te napomenula da će ove godine publika moći pogledati 18 kratkih i 20 dokumentarnih filmova a ukupno 56 filmova iz regije.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

"Ovi filmovi predstavljaju kinematografiju koja mjenja perspektivu evropskog filma", rekla je Tataragić.

Tataragićka je prisutnoj publici predstavila i Mirjanu Karanović, predsjednicu žirija za takmičarski igrani film.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com

Zana Marjanović, mlada bh. glumica i voditeljica ovogodišnjeg otvaranja, istakla je da SFF nema samo promo karakter za filmove učesnike već radi i na jačanju regionalne kinematografije u okviru tri programa, CineLinka, Sarajeva Talent Campusa i projekta Sarajevo grad filma.

Nakon uvodnih govora pušteni su inserti kratkih filmova nakon čega je počela projekcija filma "Priče iz zlatnog doba" čime je ozvaničen početak SFF-a.