Kultura
0

Svečano otvoren 12. Sarajevo film festival

FENA
Otvoren je još jedan, 12. Sarajevo film festival (SFF). Gala projekcijom višestruko nagrađivanog rumunskog filma "12:08 Istočno od Bukurešta" mladog i perspektivnog režisera Corneliua Poromboiua, večeras je u Narodnom pozorištu započela nova sarajevska filmska devetodnevna euforija.

Predstojeći festivalski dani ljubiteljima filmskog platna donose čak 165 filmova svrstanih u 14 kategorija.

"12:08 Istočno od Bukurešta" osvojio je Zlatnu kameru ovogodišnjeg Kanskog filmskog festivala. Ovo ostvarenje pokazuje kako je cijela zemlja gledala uživo na televiziji razjarenu gomilu kako tjera rumunskog diktatora Čaušeskua da helikopterom pobjegne iz Bukurešta. Šesnaest godina nakon tog događaja vlasnik lokalne TV stanice u malom rumunskom gradu poziva dva gosta da govore o svojim danima revolucionarne slave.

Ovaj film prikazan je i u Haineken Open Air kinu, a prvi festivalski dan donosi i treću projekciju u okviru programa Panorama – film "Mary" engleskog režisera Abela Ferrare.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra, na svečanom otvaranju Festivala, izrazio je zadovoljstvo da Sarajevo film festival, danas kada filmovi iz ovog dijela Evrope bilježe sjajne rezultate i uspjehe širom svijeta, može biti dio tog uspjeha.

On je još jednom naglasio orjentiranost Festivala ka regionu, čiji su autori proteklih godina predstavljali svoje filmove i osvajali brojne nagrade na svjetskim takmičenjima.

"Jedan od njih je i Benjamnin Filipović, čiji je film "Dobro uštimani mrtvaci" otvorio prošlogodišnji Festival. Prije mjesec dana Benjo nas je napustio i zato ovo veče, kada slavimo sve uspjehe, vitalnost i energiju regionalnog filma, pripada i Benji", kazao je Purivatra.

Selektor Takmičarskog programa igranog filma Elma Tataragić predstavila je film koji je otvorio 12. izdanje SFF-a te najavila da će Takmičarski program predstaviti osam ostvarenja, od kojih je čak šest debitantskih.

Ovaj program donosi ostvarenja dvanaest zemalja - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske, gdje su Grčka i Turska dvije nove zemlje uključene u ovaj program.

Od osam filmova, dva su predstavnika Bosne i Hercegovine, dok je u dva ostvarenja BiH koproducent. U utrci za najprestižnije festivalske nagrade predstavljat će nas filmovi koji će zabilježiti svjetsku premijeru - "Mama i tata", prvijenac Faruka Lončarevića te film "Nafaka" Jasmina Durakovića, također njegov prvi igrani film.