Ljepota umjetnosti
18

Svečano otvoren 11. Mostar Film Festival: Grad na Neretvi postaje filmski grad

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Jedanaesti Mostar Film Festival svečano je večeras otvoren u Velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Čast da svečano otvori festival pripala je njegovom pokrovitelju, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću, a sam festival otvoren je bh. igranim filmom "Žaba".

Na samom početku nagrade za životno djelo "Stablo ljubavi" dobili su čuveni hrvatski filmski reditelj i glumac Antun Vrdoljak i crnogorski glumac Žarko Laušević. Vrdoljak je vrlo emotivno primio nagradu govorivši koliko je samo vremena u životu proveo u Mostaru te koliko mu ova nagrada zbog toga i više znači. Lauševiću će nagrada biti uručena u narednim danima festivala.

Slaven Knezović, direktor festivala bio je pun zahvalnosti prema svima koji su pomogli da Mostar dobije svoj jedanaesti filmski festival.

"Pozivam sve naše Mostarce od djece do penzionera do dođu i pronađu neki film. Ima sigurno i za njih, za svakoga, jer smo mislili na sve. Nek posjete naše projekcije i nek bude kao i dosadašnjih godina. Filmska i tetarska udruga Oktavijan ovdje je ne samo s festivalom, krenuli smo snimati filmove po Hercegovini, sad je u pripremi i naš drugi film "Božiji gnjev" scenariste Josipa Mlakića", kazao je Knezović na otvorenju.

Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i pokrovitelj festivala kazao je da mu da želi i dalje ohrabrivati ove filmske radnike da nastave napore na organizaciji novih festivala.

"Pozdrav i dragom prijatelju Antunu Vrdoljaku, dobro došli u svoj Mostar. Gospodin Vrdoljak nije samo glumac i reditelj, on je mnogo više od toga, velika ljudska gromada. Njegove riječi ohrabrenja zadnjih dvadesetak godina na ovom prostoru značile su mnogo", poručio je Čović nagrađenom Vrdoljaku.

Za sam festival Čović je kazao da daje posebno viđenje Mostara, grada koji ne tako davno nije imao niti jedno kino, a danas ima brojna.

"Ovo što radite vi gospodo Knezovići, ja sam uvjeren da daje jednu posebnu obavezu nama svima da dalje gradimo Mostar kao grad kulture i filma", kazao je Čović i svečano otvorio festival.

Nakon svečanog dijela uslijedila je projekcija filma "Žaba" reditelja Elmira Jukića. Festival traje do 22. novembra, a bit će prikazano 40 filmova iz 20 zemalja regije i Evrope te organizovani brojni drugi popratni sadržaji, radionice i konferencije.