{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečano obilježeni značajni datumi bh. muzikologije i etnomuzikologije

F
14.11.2013. u 12:12
0
1
Svečano obilježeni značajni datumi bh. muzikologije i etnomuzikologije
0
Svečanim skupom u Akademiji nauka i umjetnosti BiH danas je obilježeno nekoliko značajnih datuma bosanskohercegovačke muzikologije i etnomuzikologije.
Foto: FENA
Foto: FENA


Ti značajni datumi su 65 godina bosanskohercegovačke etnomuzikologije, 60 godina bh. muzikologije, 15 godina muzičkog društva FBiH, 10 godina Instituta za muzikologiju i prva godišnjica Nacionalnog komiteta Međunarodnog vijeća za tradicionalnu muziku (ICTM) za BiH.

Organizatori svečanog skupa - Muzička akademija u Sarajevu, Muzikološko društvo FBiH, Nacionalni komitet ICTM-a za BiH i Akademija nauka BiH - željeli su skrenuti pažnju na razvoj muzikološke nauke u BiH i njen značaj u edukaciji mladih ljudi.

Foto: FENA
Foto: FENA


Na današnjem skupu predstavljeno je osam referata koji se svi tiču datuma koji se obilježavaju.

"Imamo jako puno kvalitetnog kadra na čemu se radi još od završetka rata 1995. godine. Odsjek za muzikologiju i etnomuzikologiju konstantno radi na usavršavanju svog mladog naučnog kadra i u tom smislu situacija je više nego dobra. Imamo puno mladih profesora i asistenata koji non-stop rade na svom usavršavanju i u jednu ruku se smatramo baštinicima naše kulturne tradicije, bez obzira na to da li se radi o umjetničkoj ili tradicionalnoj muzici", izjavila je jedna od moderatorica skupa Lana Pačuka, viša asistentica na Odsjeku za muzikologiju i etnomuzikologiju Muzičke akademije u Sarajevu.

Foto: FENA
Foto: FENA


Magistar etnomuzikologije s Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Milorad Kenjalović je kazao da 65 godina etnomuzikologije na ovim prostorima nije mala stvar.

"Mislim da tu prije svega treba spomenuti prof. Cvjetka Rihtmana i prof. Vladu Miloševića koji su zapravo začetnici etnomuzikološke nauke na ovim prostorima", istaknuo je.

Foto: FENA
Foto: FENA


Kaže da je njegova generacija imala sreću živjeti i sarađivati s ta dva čovjeka, a zahvaljujući njima etnomuzikologija je postala instucionalizirana nauka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: