Sarajevska filharmonija
0

Svečani Ramazanski koncert u Vijećnici

Sarajevo-x.com
Tradicionalni svečani Ramazanski koncert ove godine održat će se u sarajevskoj Vijećnici 19. avgusta 2009. s početkom u 20 sati, najavljeno je iz Sarajevske filharmonije.

Na programu koncerta će biti, kako je i uobičajeno, jedno novo djelo inspirisano bosanskohercegovačkim melosom, ovog puta je to praizvedba "Balkanske fantazije", kompozitora Asima Horozića, ali i popularna ostvarenja umjetničke muzike: G. Rossini: Uvertira iz opere "Seviljski berberin" I. Borodin: Polovjetske igre iz opere "Knez Igor" M. Ravel: "Tzigane"

Tradicionalnom turskom muzikom su prožeta djela O. Balci: "Turski plasovi", te K. Karaev: "Sedam ljepotica" svita iz baleta.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije nastupat će solisti: Violeta Smailović Huart – violina i gost iz Turske, Bahadir Sener – kanun.

Ovaj koncert je spoj evropskog, tradicionalnog i turskog muzičkog stvaralaštva i njime će dirigovati gost iz Turske Elşad Bagirov, koji se sarajevskoj publici predstavio dirigujući balet "Coppelia" u aprilu ove godine.

Inače, ovaj uspješni dirigent je završio konzervatorij u St. Petersburgu, poslije čega je bio angažovan u Boljšoj teatru u Moskvi, pa u Lenjingradskom opernom orkestru, a od 1986. godine radi u Istambulskom državnom teatru opere i baleta.