{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečani Ramazanski koncert u Vijećnici

S
17.8.2009. u 09:38
0
5
Svečani Ramazanski koncert u Vijećnici
0
Svečani Ramazanski koncert u Vijećnici
Tradicionalni svečani Ramazanski koncert ove godine održat će se u sarajevskoj Vijećnici 19. avgusta 2009. s početkom u 20 sati, najavljeno je iz Sarajevske filharmonije.
Na programu koncerta će biti, kako je i uobičajeno, jedno novo djelo inspirisano bosanskohercegovačkim melosom, ovog puta je to praizvedba "Balkanske fantazije", kompozitora Asima Horozića, ali i popularna ostvarenja umjetničke muzike:
G. Rossini: Uvertira iz opere "Seviljski berberin"
I. Borodin: Polovjetske igre iz opere "Knez Igor"
M. Ravel: "Tzigane"

Tradicionalnom turskom muzikom su prožeta djela O. Balci: "Turski plasovi", te K. Karaev: "Sedam ljepotica" svita iz baleta.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije nastupat će solisti: Violeta Smailović Huart – violina i gost iz Turske, Bahadir Sener – kanun.

Ovaj koncert je spoj evropskog, tradicionalnog i turskog muzičkog stvaralaštva i njime će dirigovati gost iz Turske Elşad Bagirov, koji se sarajevskoj publici predstavio dirigujući balet "Coppelia" u aprilu ove godine.

Inače, ovaj uspješni dirigent je završio konzervatorij u St. Petersburgu, poslije čega je bio angažovan u Boljšoj teatru u Moskvi, pa u Lenjingradskom opernom orkestru, a od 1986. godine radi u Istambulskom državnom teatru opere i baleta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: