{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svečani koncert Sarajevske filharmonije 9. maja u Vijećnici

F
7.5.2015. u 12:41
4
2
Svečani koncert Sarajevske filharmonije 9. maja u Vijećnici
4
Svečani koncert Sarajevske filharmonije 9. maja u Vijećnici
Sarajevska filharmonija svečanim koncertom u reprezentativnom zdanju Vijećnice 9. maja će obilježiti 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.
Koncert organizira Gradska uprava Sarajeva, a osim spomenutog, povod je i godišnjica otvaranja obnovljene Vijećnice, kada je ova znamenita građevina rađena u pseudomaurskom stilu, iz pepela iznikla u punom sjaju.

Nina Granov iz Sarajevske filharmonije istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je članovima Filharmonije izuzetna čast biti dio ovog projekta i uveličati 9. maj, koji se obilježava u cijelom svijetu te datum ponovnog otvaranja Vijećnice.

Podsjeća da je u tom zdanju Sarajevska filharmonija prva zasvirala, i prije Bečke filharmonije. Najavila je da će građani moći uživati u izvedbi djela svjetskih kompozitora Beethovena, Brechta, Verdija, Dvořáka, Mozarta i Griega, te bh. kompozitora Avde Smailovića i djela "Probuđena kasaba".

Orkestrom Sarajevske filharmonije dirigirat će Samra Gulamović, a koncert će biti otvoren izvedbom "Ode radosti". Nastupit će solisti Adema Pljevljak-Krehić (sopran), Zana Staniškovska (mezzosopran), Amir Saračević (tenor) te Ivan Šarić (bas).

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić podvlači da je Grad Sarajevo, prema njegovim saznanjima, jedina državna institucija koja će u BiH obilježiti Dan Evrope. Također, podsjeća da je na taj dan otkriven i Spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, a koncertom se ujedno sudjeluje i u obilježavanju 70. godišnjice bacanja nuklearnih bombi na Hirošimu i Nagasaki u Japanu.

Istaknuo je također namjeru Gradske uprave da koncert Sarajevske filharmonije u Vijećnici postane tradicionalan.

Ljubitelji klasične muzike koncert će uživo moći pratiti u programu BH Radija i BHT1.

Sarajevska filharmonija, izuzev na dan otvaranja Vijećnice, u tom je razrušenom zdanju izvela Mozartov "Rekvijem" 1994. godine pod dirigentskom palicom čuvenog Zubina Mehte.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: