Kultura
193

Svečani koncert RKUD "Proleter" povodom obilježavanja 110 godina postojanja

Klix.ba
Zajednički, svečani koncert pod nazivom "Susret generacija", povodom obilježavanja 110 godina postojanja RKUD "Proleter", održat će se u petak 18. decembra 2015. godine, sa početkom u 20:00 h, u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu (BKC).

Radničko kulturno - umjetničko društvo "Proleter" je najstarije radničko društvo, osnovano 1905. godine u vrijeme vlade Austro-Ugarske monarhije.

Osnovano je i djelovalo dugi niz godina pod pokroviteljstvom Sindikata Bosne i Hercegovine.

Svjedok je i sudionik mnogih političkih i društvenih događanja u Jugoslaviji i uvijek je bio uz radnike i podržavao njihovu borbu za osnovna ljudska, socijalna i radna prava.

Počeo je sa horskom sekcijom, a zatim širio svoju djelatnost na folklorni ansambl, limenu glazbu, dramsku sekciju, muzičku sekciju, školu baleta, modernog plesa i dr.

Do početka ratnih dejstava '90-ih godina, jedno je od najafirmisanijih društava, kako u državi tako i u mnogim zemljama širom Europe.

Ratom porušene prostorije, usporile su planirani uspon ovog renomiranog društva, ali zahvaljujući entuzijazmu rukovodstva i članova sekcija , RKUD "Proleter" ponovo je stao na domaću i Europsku scenu kulturno - umjetničkog stvaralaštva.

Učesnik je brojnih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nosilac festivalskih priznanja.

Nosilac je i najvećih priznanja grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine, te u konačnici velikog broja zemalja širom Europe i svijeta.

Ove godine RKUD "Proleter" obilježava 110 godina postojanja.

Već punih 110 godina ovo Društvo njeguje tradiciju, predstavlja sponu između svojih članova i tradicije, te im pruža mogućnost da dva puta žive i već generacijama, ponosno i časno, prenose i predstavljaju tradicionalnu folklornu baštinu naše zemlje.

Povodom obilježavanja godišnjice, do sada su održana tri solo koncerta i predstava (Koncert Narodnog orkestra, Koncert Kamernog hora, Koncert Izvođačkog folklornog ansambla i predstava "Važan je stil", dramskog studija Pro-teatar).