Dok se ne izlegu
2

Sve za kulturu: Abraham Poincheval će od tri do četiri sedmice sjediti na jajima

Klix.ba
Francuski umjetnik Abraham Poincheval koji je nedavno proveo sedmicu dana u udubljenju stijene teške 12 tona izvest će još jedan performans u sklopu kojeg će sjediti na jajima dok se ne izlegu.

Poincheval će sjediti na jajima u staklenoj komodi u Muzeju moderne umjetnosti u Parizu sve dok se pilići ne izlegu, što bi moglo potrajati između tri i četiri sedmice.

"Općenito govoreći, postat ću kokoš", rekao je.

Bit će zamotan tradicionalnim korejskim ogrtačem dizajnera Seglui Leeija, koji pojačava toplotu njegovog tijela i kojim će prekriti gnijezdo održavajući temperaturu direktno iznad jaja. Također, planira jesti specijalnu hranu bogatu đumbirom da bi održao temperaturu jaja na minimumu od 37 stepeni celzija.

Koristit će specijalno dizajniran sto za ležanje da slučajno ne bi polupao jaja.

Dnevno će imati pola sata pauze koju će koristiti za objedovanje, a za fiziološke potrebe koristit će kutiju koja se nalazi ispod stolice.

Prethodno je proveo dvije sedmice unutar skulpture prepariranog medvjeda, u podzemnoj rupi jedne knjižare i plovio u velikoj plastičnoj boci. Krajnja ambicija mu je "šetnja po oblacima" na kojoj radi pet godina, ali je rekao da za nju još uvijek nije spreman.