Sarajevo
0

Sve spremno za otvaranje Sajma knjige

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sve pripreme za sutrašnje otvaranje XXI sajma knjiga i učila i muzičke produkcije te X bijenala knjige, koji će biti održani u Centru Skenderija od 22. do 27. aprila, u završnoj su fazi za doček desetina izlagača iz cijele regije.

Jedan od organizatora sajma Tajib Šahinpašić istaknuo je danas na konferenciji za medije da se ove godine očekuje rekordan broj posjetilaca, s obzirom na činjenicu da će sajam biti organiziran u čak dvije dvorane - sajamskoj i "Mirza Delibašić". Prezentacija knjiga tako će biti omogućena na 3.000 kvadratnih metara.

On je ujedno kritizirao sve nadležne organe vlasti na svim nivoima koji ove godine za sajam nisu dali nijednu budžetsku marku te su cjelokupnu ovogodišnju manifestaciju knjige finansirali isključivo organizatori - Udruženje izdavača i knjižara BiH (UIKBiH), Centar Skenderija i TKD "Šahinpašić".

Šahinpašić je najavio da će posjetioce u dvije "Bosanske kuće" očekivati niz zanimljivih promocija novih i starih izdanja na jezicima zemalja regije i druge prateće manifestacije.

Iako će obje dvorane za posjetioce biti otvorene već sutra ujutro u 10.00 sati, zvanično je otvaranje uz prigodnu svečanost najavljeno navečer za 18.00 sati u "Bosanskoj kući" sajamske dvorane. Predviđeno je obraćanje bh. književnika Aleksandra Hemona, Nedžada Ibrišimovića i Metke Krajger-Hozo i organizatora sajma.

Govoreći o ovogodišnjim nagradama, predsjednik UIK-a BiH Ibrahim Spahić istaknuo je da će 23. aprila biti uručena Godišnja nagrada UIK-a BiH, a sajamske nagrade u čak 13 kategorija 27. aprila.

Cijena ulaznice od jedne KM ostala je na nivou prošlogodišnje, a za sve organizirane grupe, posebno učenika, srednjoškolaca i studenata ulaz je besplatan.