U Skenderiji
63

Sve spremno za otvaranje Sajma knjiga u Sarajevu, planirajte posjetu

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Damir Petrinić i Ibrahim Spahić (Foto: I. L./Klix.ba)
Organizatori 33. Sajma knjiga u Sarajevu održali su drugu konferenciju za medije na kojoj su najavili aktivnosti koje će se održavati od 20. do 25. aprila u Centru Skenderija pod motom "Moć knjige".

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić je naglasio kako će posjetioci Sajma imati priliku upoznati nešto što se zove interakcija s knjigom.

"Imat ćete priliku upoznati nešto što se zove interakcija s knjigom. Tvorci knjige, osim autora i izdavača su oni koji rade dizajn i ilustracije i oni će predstaviti svoj rad. Na ulazu u samu Skenderiju nalazit će se grupa mladih umjetnika s Akademije likovnih umjetnosti koji će raditi portrete posjetilaca", rekao je Spahić.

Ibrahim Spahić (Foto: I. L./Klix.ba)
Ibrahim Spahić (Foto: I. L./Klix.ba)

Iako su kapaciteti Skenderije značajno smanjeni zbog stanja s Ledenom dvoranom, Spahić ističe kako se na narednom sajmu može očekivati učešće i drugih dijelova Centra.

"Kapaciteti Skenderije su pali, ali to ne znači da Dom mladih ili Privredni grad neće biti uključeni u naredni sajam. Mogu biti uključeni jer postoje hodnici i postoji potreba za tim. Trebamo sarađivati i biti dio ove priče. To je veličanstvo Skenderije i želim da ona zadrži taj duh. Knjizi se mora vratiti mjesto koje joj pripada", poručio je Spahić.

Direktor Centra Skenderija Damir Petrinić naglasio je kako će ovogodišnji sajam pratiti i drugi sadržaji poput izložbi.

"Pored broja izlagača koji je ove godine impozantan, mi smo se potrudili da obezbijedimo sadržaje koji će biti unutar Bosanske kućekoja će biti centar svih dešavanja. Svaki štand i izlagač će imati svoje prezentacije i aktivnosti unutar sajma. Imat ćemo 13 pratećih izložbi, a organizovat ćemo i 15 sajamskih nagrada i dvije nezavisne nagrade", ističe Petrinić.

Također, pojašnjava kako sajam i ove godine ima međunarodni karakter.

"Ovo je 33. sajam koji se organizuje. Imamo preko 100 izdavača. Sajam ima međunarodni karakter, tu su izdavači iz Hrvatske, Irana, Njemačke, SAD-a, Srbije, Crne Gore, Saudijske Arabije, Švedske koje će biti aktivne na sajmu. Čin otvaranja sajma smo dodijelili onima za koje je napravljen, našim umjetnicima", rekao je direktor.

Damir Petrinić (Foto: I. L./Klix.ba)
Damir Petrinić (Foto: I. L./Klix.ba)

Predsjednica ovogodišnjeg Sajma knjiga, profesorica na Fakultetu političkih nauka Sabina Bakić, naglasila je kako će se na ovogodišnjem sajmu dodijeliti 15 nagrada.

"Dodijelit će se nagrade za umjetnost i arhitekturu, uredništvo, najbolje oblikovane knjige, ilustraciju knjige, izdavački poduhvat godine, najbolju promociju, najbolji udžbenik, za nauku, najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, nagradu za najbolju bibliotekarku ili bibliotekara, najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača, izdanja novih medija, časopise iz književnosti, filozofije i drugih društvenih i humanističkih nauka, očuvanje književne baštine te nagrada za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti", objašnjava Bakić.

Sabina Bakić (Foto: I. L./Klix.ba)
Sabina Bakić (Foto: I. L./Klix.ba)

Također, naglasila je kako će volontersku ulogu na ovogodišnjem sajmu imati studenti Fakulteta političkih nauka s odsjeka za Sociologiju i Međunarodne odnose i diplomatiju.

"Osim kulture čitanja, na ovom sajmu mi smo odlučili da njegujemo važnost volonterske kulture tako da ćemo imati studente Fakulteta političkih nauka s odsjeka za Sociologiju i Međunarodne odnose i diplomatiju koji će pomagati u radu na sajmu i biti na usluzi organizatorima i posjetiocima sajma", zaključila je Bakić.