Izložbe, svirke, instalacije, animacije...
3

FOTO / "Sve o Bosni i Hercegovini" u osam njemačkih gradova

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Projektom "Sve o Bosni i Hercegovini" tokom marta i aprila BiH će kroz izložbu fotografija, filma te muziku biti predstavljena u osam njemačkih gradova.

Cilj ovog projekta i izložbe koja započinje 8. marta u Berlinu a završava 28. aprila u Minhenu jeste predstaviti BiH što većem broju ljudi u Njemačkoj i omogućiti im da upoznaju prirodna bogatstva, kulturu, umjetnost i druge vrijednosti BiH.

Izložba je nastala na inicijativu Fondacije E-turizam iz Sarajeva, a u kooperaciji s World Wide Search PLC i Exploring Bosnia and Hercegovina i osim Berlina i Minhena bit će postavljena još u Hamburgu, Hanoveru, Esenu, Kelnu, Frankfurtu i Štutgartu.

Olaf Kaul, direktor World Wide Search kazao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da će posjetioci izložbi imati priliku da na tri ekrana veličine po 60 metara kvadratnih vide slike poznatih bh. filmskih autora, više instalacija i animacija, ali i da uživaju u živoj svirci 10 bh. bendova i izvođača.

Prednaslov turneje po Njemačkoj je "Slike, impresije i emocije", a cilj je posjetiocima izložbi stvoriti osjećaj kao da su upravo u tom momentu u BiH.

On je kazao da je namjera nakon Njemačke izložbu prikazati i u drugim evropskim državama.

Vladimir Šimić koautor turneje po Njemačkoj kazao je da bi izložba trebala doprinijeti i poboljšanju turizma u BiH, s obzirom na to da su Nijemci turisti broj jedan po Evropi.

Dodao je da je na projektu angažirano oko 100 osoba, a smatra se da je njegova vrijednost oko 800.000 KM.

Nakon ove turneje uz katalog će biti izdat i CD sa po dvije pjesme bendova koji će se predstaviti na izložbama u Njemačkoj, a sav novac od toga ići će u humanitarne svrhe.