Sajam knjige i učila 2012.
396

FOTO / Sve je spremno za praznik knjige u Sarajevu

Piše: Elvisa Kavgić
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Sve je spremno za početak 24. Međunarodnog sajma knjige i učila, koji će svoja vrata otvoriti za sve posjetitelje u srijedu u 18 sati, u Centru Skenderija u Sarajevu, rekla je na današnjoj konferenciji za medije organizatorica sajma Amira Bojčić.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Ulaznica za ovogodišnji sajam će koštati simboličnu jednu marku, a za sve najavljene kolektivne posjetitelje, kao i prethodnih godina, ulaz će biti besplatan, izjavili su organizatori Sajma.

Domaćin Bosanske kuće u sajamskoj dvorani Mirza Delibašić i moderator promocija književnik Mirsad Bećirbašić čestitao je blagdane vjernicima knjige i najavio dinamičnih šest dana.

"Bosanska kuća će upriličiti više od stotinu promocija, a autori će predstaviti svoja djela na štandovima više od 200 izlagača”, kazao je Bećirbašić, najavivši izložbe na sajmu u Muzeju Sarajevo, a zatim u Galeriji IPC "E" i ateljeu Figure.

Ove godine na sajmu će biti predstavljeno preko 200 izlagača na 300 štandova, sa više od 100.000 književnih naslova, a očekuju se i izlagači iz regije te iz Velike Britanije, Francuske i Španije.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Izuzetan značaj je što će ovaj sajam posjetiti veliki broj učenika osnovih i srednjih škola iz cijele BiH, jer će time oni obogatiti svoje male knjižnice, a škole će po izuzetno povoljnim cijenama moći nadopuniti svoje biblioteke", izjavio je Bećirbašić, moderator promocija.

Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić je najavio da će 24. Međunarodni sajam knjige i učila biti posvećen, između ostalog, autorima i autorskim pravima.

"Svečano otvaranje sajma otvorit će predsjednik PEN centra u BiH i prevodilac prof. dr. Zvonimir Radeljković, a i ove godine na sajmu će biti upriličena svečana dodjela nagrada najboljim autorima i izlagačima na samom zatvaranju Sajma 23. aprila", kazao je Spahić uputivši čestitku građanima Mostara povodom postavljanja bisti bh. nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga u tom gradu.