Kultura
23

"Svakog trena mislim na te, zemljo moja" na Otvorenoj sceni Obala

Klix.ba
Na Otvorenoj sceni Obala u srijedu, 30. marta sa početkom u 20 sati bit će upriličeno premijerno prikazivanje predstave "Svakog trena mislim na te, zemljo moja" u koprodukciji BNP iz Zenice i Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva.

Nakon premijerne izvedbe u Zeničkom pozorištu, predstava dolazi i u Sarajevo i nalazit će se na redovnom repertoaru "Obale" i u narednim mjesecima.

Predstava je sačinjena od triptiha u vidu omnibusa sa tri dramska teksta koji sveobuhvatno ispituju nama blisku prošlost i pozivaju nas na sjećanje kao jednu od najnepouzdanijh stvari u čovjekovom životu.

Režser predstave, Stevan Bodroža odlučio se za dramske tekstove "Pismo majci" Tamare Bijelić, "Po istinitoj priči" Almira Imširevića i "Sjedio sam i slušao je kako jede" Nataše Antulov.

Asja Krsmanović dramaturginja na predstavi, svoje viđenje bavljenjem ovim i sličnim temama objašnjava na slijedeći način:

"Sjećanje je jedna od najnepouzdanijih stvari u čovjekovom životu, a opet on nema izbora nego da se na njega osloni. Ono je neovisno od naše volje. Ono što pamtimo i ono što zaboravljamo prevazilazi svjesne misaone procese. Najčešće zaboravljamo sitnice, ali često i čitave cjeline. Potiskujemo ih u želji da se nikada nisu desile, naročito ako su nam donijele traumu. Međutim, u nekom trenutku u životu čovjek ima potrebu da shvati i objasni sebi šta se to dogodilo. I onda mozak počinje da slaže priču u cjelinu, izmišlja da popuni rupe u sjećanju i stvara narativ. A cjelinu, najčešće, prizove pomoću detalja koji su se najviše urezali u pamćenje. Dovoljan je, naprimjer, pogled na požutjelu fotografiju iz djetinjstva, ili, pak, pomisao na boju očiju voljene osobe, ili na ukus bombone ponuđene u trenutku kada se sve naše rušilo, raspadalo na komadiće. Tamara Bijelić, Almir Imširević i Nataša Antulov, autori tri dramska teksta koje smo objedinili u jedan i tako ga uprizorili, pokušali su da u njima artikuliraju ratne, postratne i ine traume, da im daju oblik, da ih imenuju i pogledaju im u oči. Jer stvari možda jesu lijepe kada ih pokrije snijeg, ali kad se snijeg otopi, ostaje blato. A ono što iz blata proviruje – nisu li to kosti su s kojima svako jednoga dana mora da se suoči?"

Pored Stevana Bodrože i Asje Krsmanović autorski tim predstave čine Sabina Trnka koja potpisuje scenografiju i kostim, Nedim Zlatar I Leonardo Šarić potpisuju muziku.Scenski pokret Sanja burić. Producent je Hazim Begagić.

U predstavi igraju Robert Krajinović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Sanja Burić, Alen Muratović, Lana Delić, i Dino Sarija.

Reprizu predstave možete pogledati 31. marta sa početkom u 20h. Ulaz je slobodan.