Sturman i Ruch u Banjoj Luci
0

FOTO / Svako ko ima ideju, kameru i kompjuter može snimiti dokumentarac

FENA
U okviru eduktivnog segmenta Festivala "Kratkofil Plus", sinoć je u tvrđavi Kastel u Banjoj Luci održana radionica o dokumentarnom filmu koju su vodili američki oskarovac, režiser, pisac i producent Dan Sturman i filmski ekspert Sandra Ruch.

Radionica je realizirana u saradnji s Kancelarijom za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH i uvod je u Međunarodni filmski festival "Kratkofil Plus" koji će biti održan od 9. do 13. augusta.

Dan Sturman je istakao da za snimanje dokumentarnog filma nisu potrebna velika sredstva i da je, iako su filmovi koje je ranije snimio imali velike budžete, njegov posljednji film završen samo uz ulaganje u kameru.

"Postalo je moguće da svako ko ima ideju, odnosno priču za film, kameru i kompjuter može snimiti dokumentarac", objasnio je Sturman.

Voditelji radionice su se složili da publika koja gleda dokumentarne filmove voli da priča filma bude dramatična i neizvjesna.

Sandra Ruch je rekla da svi filmovi, bez obzira na to da li su igrani ili dokumentarni, trebaju imati priču.

"Međutim, često filmovi nemaju priču i onda on nema tu snagu da dirne čovjeka koji ga gleda", rekla je Ruch.

U okviru radionice prikazan je i dokumentarni film “Soundtrack for a revolution” koji govori o američkim građanskim pravima i borbi koja se vodila snagom muzike.

Dan Sturman je američki režiser, pisac i producent. U saradnji sa i Billom Guttentagom potpisuje režiju dokumentarnog filma “Nanking” koji nosi pobjedničku nagradu sa Sundance film festivala.

Sturman je i producent Oskarom nagrađenog dokumentarnog filma "Twin towers".

Sandra Ruch je producent, konsultant, kao i filmski ekspert u American Documentary Showcase. Redovno je angažirana kao član žirija na filmskim festivalima i aktivna je na stručnim panelima i konferencijama širom svijeta, saopćili su organizatori "Kratkofila Plus".