Kultura
47

Suze radosnice i crno-bijele fotografije: Nakon 40 godina okupila se prva generacija sarajevskih novinara

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Danas se na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu okupila prva generacija žurnalista koja je diplomirala na ovom fakultetu davne 1975. godine.

Bivše kolege su se okupile na fakultetu na kojem su se upoznali i počeli svoj poslovni put. Mnogi od njih se nisu vidjeli najmanje 25 godina, no bez obzira na sve to, imaju istu energiju.

Jedna od njih je i novinarka Milka Figurić Kovačević, koja je kazala kako joj je ovaj susret izmamio suze radosnice.

"Plakati zbog nekih lijepih stvari je divno, dosta smo plakali zbog nekih drugih. Beskrajno sam sretna što smo se ponovo našli. Željela sam da se sretnemo da vidimo koliko smo ostali isti, tj. koliko se nismo promijenili. I sigurna sam da se nismo promijenili, možda smo samo omatorili, ali kad omatoriš, dobiješ iskustvo, o stvarima razmišljaš na drugačiji način", kazala je Figurić.

Dodala je kako se novinar ne može biti i prestati, iako danas živi vani i bavi se drugim poslom on je i dalje blizak njenom originalnom zanimanju.

Vlado Markanović iz Ilijaša ističe kako se veseli susretu s bivšim kolegama i kolegicama.

"Tu sam sa svojim dragim kolegama, prijateljima, sapatnicima, radujem se kao i prije 40 godina. Najradije se sjećam tih prvih dana kada niko nikog nije znao i kada su nas povezivali susreti, anegdote, pomaganje na ispitima... Radovali smo se. Volio bih da se i ovi mladi koji dolaze i upisuju fakultet raduju kao što smo se mi radovali i da za 40 godina budu sretni kao što smo i mi sretni, bez obzira na nevolje koje ih prate", kazao je Markanović.

Profesor na Fakultetu političkih nauka Besim Spahić je kazao kako je lijepo naći se sa svojom generacijom nakon četrdeset godina.

"Mi smo bili zaljubljeni u svoju profesiju, profesori nas nisu morali tjerati da učimo i čitamo knjige, bili smo kolektiv, učili smo skupa... znala se poneka i zapaliti i popiti, ali smo svi bili dobri studenti, voljeli smo svoju profesiju i ja sam sretan da smo dočekali da se ponovo nađemo", kazao je Spahić.

Dodao je kako je novinarstvo djelatnost koja je najsklonija prostituciji.

"Ono je danas izgubilo svoj značaj i nažalost više služi onima koji uništavaju ovu i okolne zemlje, nego što pomaže narodu. Informacije, mržnja, vrijeđanje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi - to je katastrofa", poručio je Spahić.