Kultura
7

Suvada Borić Šaćiragić izlaže svoje slike u Galeriji Preporod

Klix.ba
U sarajevskoj Galeriji Preporod 9. decembra će biti otvorena izložba slika dr. sc. Suvada Borić Šaćiragić pod nazivom "Moji prijatelji Mario Mikulić, Vlado Vojnović, Miroslav Bilać i ja". Izložbu će otvoriti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Izložba će biti otvorena do 19.12. 2014. godine u periodu od 11 do 17 sati.

Dr. sc. Suvada Borić Šaćiragić je cijeli svoj život provela u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Prirodno matematički fakultet na kojem je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti zaštite životne sredine.

Od malih nogu iskazivala je posebnu naklonost prema prirodi i umjetnosti. Najviše vremena je provodila u ateljeu svoga daidže, koji je bio slikar, a svaki sunčani dan koristila je za komunikaciju sa prirodom penjući se po brdima oko Sarajeva.

Umjetnost i ekologija, te dvije ljubavi prepliću se tokom cijelog života jedna s drugom. Iz ove simbioze lijepog Suvada crpi svoju ogromnu snagu, svojstvenu samo posebnim ljudima. Umjetnost prenošenja svojih impresija i emocija na platno uvijek je bilo u vrhu prioriteta Suvade Borić Šaćiragić.

Bila je prijatelj, čest i drag gost u ateljeima poznatih slikara Marija Mikulića Miroslava Bilaća, Vlade Vojnovića kojima je i posvetila svoju posljednju izložbu. U posljednjih dvadesetak godina aktivnije se bavi slikarstvom u kome se okušala u nekoliko zahtjevnih tehnika: akvarel, akrilik, ulje na platnu i kombinovane tehnike.

Sa posljednjim radovima se potvrdila kao izvrstan poznavalac likovne umjetnosti, virtuoz kolorita i pejzažnog slikarstva u kome dominira omiljena tema cvijeće i nedirnuta priroda.

Njena jedanaesta samostalna izložba uz više od dvadeset kolektivnih izložbi predstavlja vrhunac umjetničke i duhovne zrelosti ove izuzetne i svestrane umjetnice.