Kultura
0

Sutra u Sarajevu i Zenici otvaranje festivala MESS

FENA
Povodom sutrašnjeg otvaranja Internacionalnog teatarskog festivala MESS, danas je upriličena pres-konferencija na kojoj je osim o ovom prazniku teatra bilo riječi i o urbicidu koji prijeti Počitelju.

O festivalu i o angažmanu koji bi spriječio izgradnju mosta kod Počitelja govorili su Emir Hadžihafizbegović, ministar kulture i sporta u Kantonu Sarajevo, Dino Mustafić, direktor MESS-a, te slikar Safet Zec.

Hadžihafizbegović je istakao da MESS nije samo teatarski festival, već i priča o duhovnosti, o Bosni i Hercegovioni kao kulturnom ambijentu.

Četrdeset osmi internacionalni festival MESS otvara se sutra uporedo u Sarajevu i Zenici. U Sarajevu će Festival otvoriti predstava "Ivanov" njemačkog teatra Volksbuhne u režiji Dimitera Gočeva, a u Zenici ga otvara predstava "Istina u prijevodu" u režiji Michaela Lessaca i izvedbi Pozorišne labaratorije Colonnades.

Dino Mustafić je podsjetio na novi koncept Festivala uključuje pet programa na kojima će biti prikazane 33 predstave iz 17 zemalja (Njemačka, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Argentina, Brazil, USA, Mađarska, Srbija, Belgija, Meksiko, Slovenija, Francuska, Republika Češka, Švicarska, Bosna i Hercegovina).

U pratećim programima MESS OFF bit će održani zanimljivi koncerti, izložbe, promocije novih teatarskih knjiga, workshopovi i okrugli stolovi kritike.

Festival je podijeljen u četiri kategorije: World MESS, Mitteleurope MESS, Future MESS (program za mlade reditelje do 30 godina) i program za najmlađe - Children MESS.

Dino Mustafić je rekao da će u okviru MESS-a biti potpisivan i apel protiv izgradnje mosta na južnoj strani Počitelja. Apel koji je putem medija uputio slikar Safet Zec potpisivat će umjetnici i publika.

Zec je rekao da bi se stidio svoje djece i budućih generacija kad ne bi reagovao na urbicid koji prijeti Počitelju. Kako ističe, dok jedna grupa ljudi Počitelju želi vratiti sjaj, druga želi sagraditi most koji bi zatvorio južni pogled na Počitelj.

Apelirao je na sve umjetnike da se priključe potpisivanju peticije koja će biti uručena Vijeću ministara BiH i ministru saobraćaja Boži Ljubiću.

Hadžihafizbegović je rekao da i umjetnici i MESS kao festival ovom peticijom reaguju kao civilizovani ljudi, ali je istakao da to pokazuje i stanje društva.

  • Počiteljom i njegovom zaštitom trebali bi se baviti oni čija je to struka, poput Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa, predstavnici Komisije za zaštitu kulturnih spomenika…, smatra Hadžihafizbegović.