Kultura
0

Sutra svečano otvaranje Doma mladih

FENA
Nakon punih 15 godina građani Sarajeva moći će ponovo uživati u pop i rock muzici u ovom kultnom centru. Prema riječima direktora KSC Skenderija Suada Džinde, renoviranjem plesne dvorane uspješno je završena prva faza obnove Doma mladih.

"Zahvalio bih Vladi Kantona Sarajevo koja je pomogla u renoviranju ovog objekta. Sada slijedi druga faza, u kojoj će biti renovirano prizemlje i ostali sadržaji", rekao je Džindo.

Prvi događaj koji će se desiti u Domu mladih je rock koncert 10. februara, na kojem će nastupiti renomirani bh. izvođači, među kojima i Mladen Vojičić Tifa.

"Raduje me što je ovo mjesto ponovo zaživjelo. Nadam se da će, kao i ranije, biti mjesto gdje će se mladi okupljati u uživati u dobroj muzici i ostalim kulturnim sadržajima", rekao je Tifa, koji je svoj solistički koncert u Domu mladih najavio za 8. mart.

Dom mladih je prije rata u BiH godinama bio domaćin koncerata, brucoških večeri, proglašenja diplomanata, tradicionalnih vjenčanja i sl. U ovom omladinskom centru djelovao je i Književni klub, brojne redakcije za filmske, scenske, kulturne, muzičke i izdavačke programe, te redakcije za informiranje. Mnoge neafirmirane pop i rock grupe i izvođači zabavne muzike, poput Kemala Montena, Dine Merlina, Indexa, Crvene jabuke, Ambasadora, Regine itd., počeli su karijeru upravo u Domu mladih.

Tokom ratnih djelovanja, usljed granatiranja Sarajeva, u maju 1992. ovaj objekt je zapaljen pri čemu je počinjena velika materijalna šteta. Današnji, savremeno opremljeni Dom mladih, sastoji se od suterena, prizemlja i sprata površine 7.828,25 kvadratnih metara.

Svečano otvaranje renoviranog Doma mladih centra Skenderija desiće se u četvrtak u 18.00 sati.