Dodjela nagrada
0

Sutra se u Narodnom pozorištu zatvara 14. SFF

FENA
Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i glumcima sutra će na svečanosti u Narodnom pozorištu biti završeno ovogodišnje 14. izdanje Sarajevo film festivala (SFF).

Svečanost u Narodnom pozorištu bit će održana u 20.30 sati.

U okviru glavnog Takmičarskog programa za igrani film bit će dodijeljeno "Srce Sarajeva" za najbolji film uz nagradu od 25.000 eura, Specijalna nagrada žirija od 20.000 eura, te "Srce Sarajeva" za najboljeg glumca i najbolju glumicu u vrijednosti od po 2.500 eura.

"Srce Sarajeva" za najbolji film bit će dodijeljeno i u okviru Takmičarskog programa za kratki film u vrijednosti od 3.000 eura te dvije Specijalne plakete žirija u istoj kategoriji od po 1.000 eura.

I u okviru Takmičarskog programa za dokumentarni film bit će dodijeljeno "Srce Sarajeva" za najbolji film u vrijednosti od 3.000 eura.

Tu su i partnerske nagrade SFF-a. Riječ je o nagradi UIP/PRIX UIP za najbolji kratki film u iznosu od 2.000 eura koju dodjeljuje United International Pictures. Pobjednik ulazi u konkurenciju za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) za najbolji kratki film.

Bit će dodijeljena i Nagrada za ljudska prava koja se daje za najbolji film iz Takmičaraskog programa za dokumentarni film koji obrađuje tematiku ljudskih prava. Vrijednost joj je 3.000 eura.

Nagrada EDN talent grant ustanovljena je kroz saradnju SFF-a i Evropske dokumentarističke mreže u svrhu podrške talentiranim autorima dokumentarnog filma iz regije.

Međunarodna konfederacija umjetničkih kina (CICAE) nagrađuje film u selekciji Takmičarskog programa igranog filma. Nagrađeno će ostvarenje dobiti posebnu podršku CICAE u distribuciji i prikazivanju filma putem mreže od 3.000 kina.

Bit će dodijeljena i tradicionalna Nagrada publike, Nagrada Fipresci žirija te CineLink nagrade.