Kultura
0

Sutra premijerna izvedba opere Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinjski"

FENA
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo sutra će u 19.30 sati premijerno biti izvedena opera u tri čina "Nikola Šubić Zrinjski", životno djelo hrvatskog kompozitora Ivana plemenitog Zajca.

Libreto za ovu operu napisao je Hugo Badalić prema drami Teodora Kornera. Dirigentsku palicu vodit će gostujući hrvatski dirigent Tomislav Fačini, dok režiju potpisuje Ozren Prohić. Scenografiju je uradila Vanja Popović, kostimografiju Amela Vilić, a koreografiju Slavko Pervan.

"Nikola Šubić Zrinjski" urađen je u koprodukciji s manifestacijom Dani Matice Hrvatske, koja od ove godine nosi naziv Mostarsko proljeće 2006. Premijerna izvedba na sceni doma kulture Herceg Stjepan Kosača u Mostaru održat će se 15. maja u 20.00 sati.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer kazao je na današnjoj pres-konferenciji kako ova opera u umjetničkom pogledu predstavlja veliki i zahtjevan projekt, a karakterizira je iznimna dramatska snaga. Ona predstavlja nastavak koprodukcije s Danima Matice Hrvatske, koja je započela također opernim projektom "Ero s onoga svijeta".

Umjetnička direktorica Opere NP Sarajevo Amila Bakšić smatra da je Ivan Zajc jedan od najznačajnijih dirigenata i pedagoga hrvatske kulture, koji je obilježio čitav period druge polovine 19. te početak 20. stoljeća.

Napisao je brojne opere, operete, kantate te solo pjesme. Njegova se opera, u kojoj je i najzapaženiji, kako je kazala, oslanja na talijansku operu, ima elemente austrijske opere, ali i elemente hrvatskog folklora.

Dirigent Fačini operu je ocijenio krasnom produkcijom za koju očekuje da će dugo živjeti na daskama NP Sarajevo.

Siniša Hapač, hrvatski gostujući glumac koji tumači naslovnu ulogu hrvatskog bana Nikole Šubića Zrinjskog, izrazio je veliko zadovoljstvo što prvi put igra u Sarajevu. Rad u Narodnom pozorištu za njega je na visokom profesionalnom nivou, a Ozrena Prohića smatra vrsnim rediteljem s personalnim pristupom pjevaču i koji zna izvući ono ljudsko iz umjetnika.

Uloge u operi, pored sarajevskih, tumače i hrvatski gostujući glumci, a među njima su i Amila Bakšić, Adema Pljevljak-Krehić, Leonardo Šarić, Miljenko Đuran, Ivica Šarić, Denis Isaković, Slavoljub Kocić, Davor Radić, Danijel Žontar i drugi.

Praizvedba "Nikole Šubića Zrinjskog" održana je 1876. godine u Zagrebu, a na sarajevskoj sceni posljednji je put igrana prije više od 30 godina. Opera govori o pogibiji jednog od najistaknutijih predstavnika stare hrvatske aristokratske porodice Zrinjski, pod mađarskim gradom Sigetom 1566. godine.

Prva repriza u NP Sarajevo održat će se 2. juna, a od septembra ova će se opera naći na stalnom repertoaru sarajevskog pozorišta.