{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sutra predstavljanje knjige "Muhamed Kadić – život i djelo" Živorada Jankovića

F
28.11.2007. u 16:29
0
0
Sutra predstavljanje knjige "Muhamed Kadić – život i djelo" Živorada Jankovića
0
Sutra predstavljanje knjige "Muhamed Kadić – život i djelo"  Živorada Jankovića
Akademija nauka i umjetnosti BiH i Bošnjački institut -Fondacija Adila Zulfikarpašića sutra će u Sarajevu predstaviti monografiju "Muhamed Kadić – život i djelo" čiji je autor akademik, profesor i projektant Živorad Janković.
O knjizi će govoriti akademik arhitekt Ivan Štraus, autor predgovora, prof. Vera Alikalfić te prof.dr. Muhamed Hamidović.

Djelo obrađuje stvaralački rad i rezultate jednog od najvećih bh. arhitekata 20. stoljeća, akademika i među studentima i profesorima veoma omiljenog stvaraoca i intelektualca.

Opširno je obrađeno školovanje akademika Kadića u Sarajevu i studije u Pragu, gdje je već učestvovao u radu projektantskih timova velikih čeških arhitekata.

Slijedi povratak u Sarajevo gdje se prihvata ozbiljnih zadataka u rješavanju fundamentalnih pitanja urbanizma i uvođenja modernih principa arhitektonskog stvaralaštva.

Navodi se da Kadić često s bratom Reufom, koji je također završio arhitektonske studije u Pragu, projektuje niz značajnih društvenih, administrativnih, stambenih i privatnih objekata. Posebno se posvetio izgradnji poljoprivrednih objekata u čemu je bio jedan od uglednih svjetskih eksperata.

Knjiga donosi i pojedine značajne stručne radove Muhameda Kadića u kojima raspravlja o bitnim pitanjima savremene arhitekture, stambene izgradnje primjerene čovjeku te zaštite i njegovanja čovjekove okoline.

Promocija će biti održana u Bošnjačkom institutu u 13.00 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: