Kultura
0

Sutra predstavljanje knjige "Dobročinitelj" Sidrana i Berbera

FENA
U Bošnjačkom institutu 10. juna bit će upriličeno predstavljanje knjige "Dobročinitelj" autora Abdulaha Sidrana i Mersada Berbera.

O knjizi će govoriti prof. dr. Faris Gavrankapetanović, dok će poemu čitati akademik Abdulah Sidran i glumac Mirsad Tuka. Promocija će početi u 19.00 sati, najavljeno je iz Bošnjačkog instituta.

Ujedno će biti izloženi crteži Mersada Berbera, a svečanost će biti popraćena i nastupom gudačkog kvarteta Dževada Šabanagića.

Riječ je o izuzetnom djelu, nastalom saradnjom dvaju istaknutih bh. umjetnika - pjesnika Abdulaha Sidrana i slikara Mersada Berbera.

Duža Sidranova poema "Dobročinitelj", spjevana Adilbegu Zulfikarpašiću za 85. rođendan, poslužila je Berberu kao povod da uradi niz grafičkih listova u koje je, uz prepoznatljive likovne motive, utkao mnoštvo portreta i drugih priloga iz bogate Zulfikarpašićeve lične arhive.

Knjiga obuhvata i tekstove prof. dr. Mustafe Imamovića o Zulfikarpašiću, prof. dr. Marka Vešovića o Abdulahu Sidranu te akademika Abdulaha Šarčevića o profesoru Mersadu Berberu.