Narodno pozorište
0

Sutra predstava Danila Kiša "Drveni sanduk Tomasa Vulfa"

FENA
U petak, 16. marta, prvi put u ovoj sezoni, na maloj sceni EN FACE Narodnog pozorišta Sarajevo, bit će izvedena dramska predstava Danila Kiša "Drveni sanduk Tomasa Vulfa" u režiji i adaptaciji Gradimira Gojera.

Nakon predstave u foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličen svečani događaj, povodom promocije knjige "Bard s Miljacke", teatrološki kolaž o Vladimiru Jokanoviću čiji je autor Gradimir Gojer, saopćeno je iz Pres-službe Narodnog pozorišta.

Vladimir Jokanović rođen je 1929. godine, studirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Kao glumac profesionalno je angažovan u Narodnom pozorištu Sarajevo od 1957., tačnije prije pedeset i pet godina. Njegov bogati glumački opus obuhvata niz ostvarenja iz djela kako klasične tako i suvremene strane i domaće literature - od Tolstoja, preko Shakespearea, Shawa, O'Neilla, Ibsena, pa do Krleže, Selimovića.

U "Hamletu" je igrao čak četiri uloge (Hamlet, Horacije, Polonije, Prvi grobar). Čuvene su njegove uloge u predstavama: "Julije Cezar", "Macbeth", "Komedija zabune", "Golgota", "Kraljevo", "Neprijatelj naroda" i "Legenda o Ali-paši".