Banja Luka
0

Sutra počinju "Dukat fest" i "Kratkofil"

FENA
U Banjoj Luci 16. juna, počinju dva međunarodna festivala i to "Dukat fest" i Treći festival kratkog filma “Kratkofil”.

Drugi međunarodni festival folklora "Dukat fest" će do 21. juna, osim u Banjoj Luci, Laktašima i Prijedoru, biti održan i u Mrkonjić-Gradu i Modriči, a ugostit će ansamble iz Srbije, Hrvatske, Bugarske, Grčke, Poljske, Letonije, Rusije, Mongolije i BiH.

U sklopu ove manifestacije bit će održana i panel diskusije u Muzeju Republike Srpske o temi "Iskustva i metode u prikupljanju narodnog blaga u oblasti etnologije, etnomuzikologije i folkloristike”.

Finalna festivalska večer predviđena je za 19. juni na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, a folklorne grupe iz Mongolije i Rusije 20. juna održat će cjelovečernji koncert u Domu kulture u Mrkonjić-Gradu, poslije kojeg se samo ruski ansambl seli u Modriču, gdje će se dan kasnije predstaviti i tamošnjoj publici.

Treći međunarodni festival kratkog filma "Kratkofil”, koji traje do 20. juna, stavio je akcent na islandsku kinematografiju u domenu kratkog filma te će cijeli skandinavski filmski region biti protkan kroz prateće programe festivala.

Osim kinematografije Islanda, građanima Banje Luke bit će predstavljena manifestacija koja će se odvijati u okviru "Kratkofila" pod nazivom Dani islandske kulture.

Posjetioci će imati priliku da slušaju i tradicionalnu vikinšku muziku, koja je poznata i kao rimur iz 12. i 13. stoljeća i umjetnika Steindor Andersen, učitelj pjevanja koji je i čest gost u nastupima popularnog benda "Sigur Ros", uz pratnju kompozitora savremene muzike Hilmara Orna Hilmarsona, dobitnika Feliks nagrade za muziku na filmu, koji je 1991. proglašen kompozitorom godine.

U okviru ovog programa bit će predstavljen veliki broj filmova o popularnoj kulturi Islanda, savremenom elektronskom zvuku, uz korišćenje tradicionalnih načina izvođenja i komponovanja.

Publika će imati priliku da upozna geografiju, historiju, običaje, umjetničku fotografiju i književnost Islanda.