Kultura
0

Sutra počinju Dani hrvatske kulture u BiH

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Otvaranjem izložbe "Hrvatska akdemija znanosti i umjetnosti kroz fotografije" autora Damira Fabijanića u gradskoj galeriji Collegium Artisticum u ponedjeljak će početi tradicionalna manifestacija Dani hrvatske kulture u BiH.

Manifestacija će trajati do 19. juna, a sarajevskoj i publici drugih bh. gradova ponudit će niz zanimljivih kulturnih ostvarenja.

Na svečanom otvorenju pomenute izložbe publici će se obratiti ambasador Republike Hrvatske u BiH Tonči Staničić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Božidar Matić te predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Milan Moguš, najavio je HAZU.

Izložba je u protekle dvije godine uspješno predstavljena u dvanaest hrvatskih gradova te Beču.

Ona je sastavni dio nastojanja Akademije da javnost više nego do sada informira o svome radu, te da najširoj publici približi onaj dio bogate hrvatske kulturne i znanstvene baštine o kojoj skrbi Akademija te vrijednosti koje ta institucija potiče.

Ovom se postavkom predstavlja najviša nacionalna znanstvena i umjetnička ustanova na jednostavan, zanimljiv i razumljiv način kroz fotografije i tekstove na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku te filmove i muziku.

Pripreme za njenu postavku započele su 2006. godine kada se navršilo 145 godina od utemeljenja Akademije, s ciljem da se prvenstveno domaća javnost upozna s prošlošću, sadašnjošću i pogledom u budućnost najviše znanstvene i umjetničke ustanove Republike Hrvatske.

Izložbom su obuhvaćeni i predstavljeni osnivanje i povijest Akademije, njena organizacija, članstvo i razredi, glavni zadaci i aktivnosti, Zaklada Akademije, naučno-istraživačke, umjetničke i muzejsko-galerijske jedinice te najznačajnija djela nacionalne kulturne baštine koja se čuvaju u Akademiji.

Neka od tih djela su Bašćanska ploča, umjetnička zbirka Strossmayerove galerije starih majstora, stari rukopisi ili Guarnerijeva violina King, poklon Zlatka Balokovića, violiniste svjetskoga glasa.

Autor fotografija je Damir Fabijanić, jedan od najboljih savremenih hrvatskih fotografa i nosilac brojnih stručnih priznanja.

Izložba je edukativno-informativnog karaktera, a njezinom uspjehu svjedoči veliki broj posjetitelja - građana i turista u koji su je posjetili u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Đakovu, Dubrovniku, Splitu, Varaždinu, Bjelovaru, Koprivnici, Rijeci, Šibeniku, Vukovaru i Beču.

Postavku prate i plakati s logotipom izložbe, brošure na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku te bogato ilustrirana monografija na hrvatskom i engleskom jeziku, koja je uvrštena među 19 najljepših hrvatskih knjiga na izložbi Book Art International 2006.-2007. u Frankfurtu.

Izložba je nominirana u finale konkursa Hrvatske udruge za odnose s javnošću koja dodjeljuje godišnju nagradu Grand Prix za najbolja dostignuća unutar struke.

Izložba će u Collegium Artisticumu biti otvorena u 19.00 sati.