Kultura
34

Sutra počinje SFF: Sarajevo kao mjesto susreta, različitosti i prihvatanja drugačijeg

Piše: L. Č.
Mary Ann Hennessey (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sutra počinje jubilarno, 20. izdanje Sarajevo Film Festivala koje nam i ovaj put donosi mnoštvo različitih filmskih sadržaja

I ove godine nastavlja se sedmogodišnje partnerstvo i podrška Vijeća Evrope Sarajevo Film Festivalu, kao i glavnoj nagradi Festivala, Srce Sarajeva.

"Ovo partnerstvo nije vezano samo za finansijsku podršku izvanrednom kulturnom događaju, već izvor ponosa za Vijeće Evrope. Njime se ističe važno mjesto Bosne i Hercegovine kao države članice, ali i ključnog aktera u evropskom kulturnom životu u prošlosti, ali i sadašnjosti", kazala je na današnjoj konferenciji za medije Mary Ann Hennessey, šefica ureda Vijeća Evrope.

Ona je istaknula kako je evropski kulturni identitet sastavni dio evropskih vrijednosti, demokratije i ljudskih prava, što je zapravo i sama misija Vijeća Evrope. U tom smislu, pojasnila je, Sarajevo Film Festival svojom bogatom ponudom filmova i programa za publiku doprinosi širenju ove misije, a posebno se mora pohvaliti njegova kontinuirana pažnja posvećena evropskoj, te regionalnoj kinematografiji.

Osim sponzorstva i partnerstva sa SFF-om i mnogo prije nego se film prikaže na Festivalu, Vijeće Evrope je uključeno u pružanje podrške razvoju evropske koprodukcije filmova i filmske industrije u Evropi, i to kroz program Euroimage. Neki od filmova koji se ove godine nalaze u konkurenciji za Srce Sarajeva su dobili podršku Euroimagea.

"Kultura, srce i duša demokratije"

Ove godine Vijeće Evrope slavi 60 godina evropske kulturne saradnje sa temom "kultura, srce i duša demokratije", te će tim povodom u festivalskom centru, u okviru evropske konvencije o kulturi iz 1954. godine, biti postavljena izložba koja naglašava aktivnosti Vijeća Evrope.

"I ove godine, Vijeće Evrope posebnu pažnju posvećuje filmu kao vrsti kulturalne komunikacije i njegovoj ulozi u prenošenju tolerancije, uvažavanja i poštivanja različitosti", poručila je Mary Ann Hennessey, te dodala kako je Vijeće Evrope pripremilo i kratke videospotove koji će biti prikazani prije svakog filma u HT Eronet ljetnom kinu i Teen Areni, a tiču se problematike predrasuda, online maltretiranja i govora mržnje. Pored toga, 21. augusta će na festivalskom trgu biti održana i debata o govoru mržnje.

"Ovaj 20. SFF je prilika da se sjetimo mogućnosti ove zemlje i grada da se izbore za svoju čovječnost, civilizaciju i kulturu kao štit protiv mnogih oblika barbarstva. Naša proslava kinematografije narednih dana će biti podsjetnik da rat, korupcija i netolerancija neće uspjeti. U BiH, Sarajevu i SFF-u, srce i duša demokratije su još uvijek jaki", poručila je Mary Ann Hennessey, zahvalivši se direktoru Festivala, Mirsadu Purivatri.

"Sarajevo kao mjesto susreta, različitosti i prihvatanja drugačijeg"

Purivatra je kazao kako je SFF u svojih 20 godina postojanja doprinio stvaranju jedne drugačije scene, scene u kojoj je moguće ne samo vidjeti filmove sa različitim temama, nego i mijenjati mišljenja gledalaca, te odgajati publiku na način da budu u stanju da shvate različitosti, prihvate drugačije kulture i poglede.

"Film je sigurno jedan od medija koji na najbolji i najpopularniji način dolazi do širokih narodnih masa i to je i njegova uloga, a vjerujemo da će gotovo svih 250 filmova koje ćemo prikazati doprinijeti stvaranju jedne nove, mlade publike koja će ići u kina, gledati filmove, dijeliti svoja mišljenje sa kolegama i kolegicama... i to je naša misija", istakao je Purivatra.

Izrazio je nadu kako, korak po korak, na ovaj način Sarajevo, država, pa i regija bivaju bolji, uspješniji i otvoreniji za razgovore i dijaloge, te da je to jedan proces koji će dati rezultate.

"Sarajevo je mjesto susreta različitih kultura, pogleda, ali i autora koji mogu, neovisno od bilo kakve politike, dati svoj stav o različitim temama i društvu u kojem živimo", zaključio je Purivatra.