Banja Luka
0

Sutra počinje Međunarodni festival folklora

FENA
Međunarodni festival folklora "Dukat" od 20. do 22. juna bit će održan u Banjoj Luci, Prijedoru i Laktašima.

Okupit će 14 folklornih ansambala iz cijeloga svijeta, između ostalih, iz Grčke, Italije, Mađarke, Kostarike, Gane i Indije i zemalja iz regiona.

Direktorica ovog festivala Nataša Trivić kazala je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je cilj "Dukata" da tradicionalno okuplja folklorne ansamble iz cijeloga svijeta da bi građanima RS-a i BiH predstavili različite kulture i izvornost naroda sa svih kontinenata.

"Dukat" želi da postane festival koji će po kvalitetu biti vodeći u regionu, a preduvjet za to je već ostvario članstvom u Svjetskoj asocijaciji folklorne umjetnosti pri UNESCO-u.

U Laktašima i Prijedoru će strani folklorni ansambli nastupati 20. i 21. juna, dok su festivalske večeri planirane na stadionu FK"Borac" Banja Luka.

Manifestacija će biti otvorena 20. juna defileom glavnom banjalučkom ulicom Kralja Petra I Karađorđevića.

U Muzičkom paviljonu u Banjoj Luci bit će otvorena Izložba narodnih nošnji i instrumenata zemalja učesnica Festivala. Predviđeno je i održavanje panel diskusija u kojima će učestvovati domaći i strani stručnjaci iz oblasti narodnog stvaralaštva.

Pomoćnica ministra za kulturu RS-a Irena Soldat-Vujanović istakla je važnost ove manifestacije zbog toga što će na takav način biti otvorena vrata za dolazak drugih kultura i civilizacija na području RS-a.

"Upoznajući druge kulture postajemo tolerantniji, bolje ćemo razumjeti i sebe i druge", rekla je Vujanović, ističući da se bogatstvo i prosperitet jedne zemlje mjere i kulturnim događajima.