Kultura
0

Sutra počinje 13. Sarajevo film festival

FENA
Simultanim projekcijama novog filma bh. reditelja Srđana Vuletića "Teško je biti fin" u Narodnom pozorištu i Heineken Open Air kinu sutra će svečano biti otvoren ovogodišnji 13. Sarajevo film festival (SFF).

Time će otpočeti i utrka za nagradu Srce Sarajeva u kategorijama za najbolji film, najbolju mušku i najbolju žensku ulogu, te za specijalnu nagradu žirija u okviru Takmičarskog programa za igrani film. Pored Vuletićevog filma, u borbi za Srce Sarajeva bit će još devet filmova.

Nešto kasnije, projekcijom filma "Suely na nebu" brazilskog reditelja Karima Ainouza u otvorenom kinu Vatrogasac ozvaničit će se i početak ovogodišnjeg programa Panorama.

Sve lokacije na kojima će se održavati filmske projekcije već su spremne, a na pozorišnom trgu i glavnom festivalskom okupljalištu vrše se posljednje pripreme na uređenju ulaza i postavljanju crvenog tepiha.

Prvu festivalsku noć obilježit će i prijem koji će Sarajevo Film Festival za prijatelje i građane prirediti u prelijepom ambijentu Vijećnice. Domaćin prijema će, pored SFF-a, biti i Grad Sarajevo sa gradonačelnicom Semihom Borovac.

Time će se ove godine u centar pažnje staviti stari dio grada – Baščaršija koja će prve noći nakon zvaničnog otvaranja Festivala živjeti cijelu noć. Svi ugostiteljski objekti imat će dozvole za rad do 03.00 sata ujutro. Mnogi od njih će, u želji da stvore posebnu festivalsku atmosferu, upriličiti posebne muzičke i druge programe za građane, turiste i goste.