Kultura
0

Sutra otvaranje 47. internacionalnog teatarskog festivala MESS

FENA
Internacionalni teatarski festival MESS u ovogodišnjem 47. izdanju bit će otvoren sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo predstavom "Orestija"u režiji Michaela Thalheimera i u izvedbi "Deutsches Theatera" iz Berlina.

U sklopu Festivala od 23. do 31. oktobra na osam različitih lokacija bit će izvedeno 19 predstava, upriličena tri koncerta, tri izložbe, te tri workshopa.

Istovremeno, očekuje se prisustvo oko 500 gostiju, od kojih je 160 izvođača, te više od 100 izvještača i novinara iz evropskih zemalja, regiona i Bosne i Hercegovine, uključujući i renomirane teatarske kritičare koji će pratiiti program 47. MESS-a.

Svojevrstan kuriozitet predstavlja saradnja koja je ove godine uspostavljena između MESS-a i JAZZ- Festivala Sarajevo koji se održava od 31. oktobra do 4. novembra i čini kontinuitet kulturnih dešavanja.

Ovo je saopćeno danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su o programu i planovima za saradnju govorili direktori MESS-a i JAZZ- Festa Dino Mustafić i Edin Zubčević.

Mustafić je najavio kako će ove godine pored redovnog programa biti organizirani i prateći programi.

Festival pokreće prvi edukacioni program MESS Workshop koji okuplja studente umjetničkih fakulteta iz BiH i regiona - Banje Luke, Beograda, Cetinja, Ljubljane, Mostara, Sarajeva, Skoplja, Tuzle i Zagreba.

Na ovogodišnjem MESS Workshopu učestvuju predavači Lee DeLong (Francuska) sa "Clown Workshopom“ i Michael Devine (Canada) s "Boxwhatboxom".

Polaznici će imati priliku posjetiti i prezentaciju rada na predstavi "Andersen's dream“ (Andresneov san) Odin Teatret (Danska), na čijem je čelu Eugenio Barba.

Mustafić ističe kako će, usljed iznenadne bolesti glumca Bogdana Diklića, predstava "Na dnu" biti zamijenjena predstavom "Skakavci" na tekst Biljane Srbljanović, u režiji Dejana Mijača i u produkciji Jugoslavenskog dramskog pozorišta.

Direktor JAZZ - Festa Edin Zubčević izrazio je očekivanje da će saradnja s MESS-om biti obostrano korisna te da će biti na zadovoljstvo publike.

Mustafić smatra kako upravo publika predstavlja jednu od mnogobrojnih dodirnih tačaka između dva značajna kulturna događaja.

Kako je rečeno, deset posto ukupnih prihoda ostvarenih od prodaje karata MESS će dodijeliti Udruženju Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji BiH.

Prodaja karata za predstave MESS-a ove godine bilježi izuzetan uspon, tako da ih već nema u prodaji za pojedine predstave ovogodišnjeg repertoara.

Pres-konferencija MESS-a bila je i prilika za uručivanje nagrada koje su ove godine dodijeljene Marku Kovačeviću za najbolju kritiku objavljenu na Festivalu MESS 2006.

Nagrada za najboljeg novinara - izvještača u štampanim medijima pripala je Anili Gajević, a u elektronskim medijima novinarki Lejli Kurbegović.